Rubenis

Dating for Geeks: 3. Viral

7.5
Marc Bastijns - 26 oktober 2015

Met drie albums in ongeveer een jaar is Dating for Geeks stevig uit de startblokken geschoten. Kenny Rubenis' stroken blijven ook in dit derde deel onverminderd hilarisch én pijnlijk herkenbaar. Ontdek nu de geek in uzelf.

Het verhaal achter Dating for Geeks steekt een hart onder de riem van al wie tegen wil en dank probeert om met een eigen creatie succes te hebben. Het merendeel van de succesnummers in het stripverhaal komen voort uit een film of tv-serie. In 2014 startte Kenny Rubenis echter met Dating for Geeks. De combinatie van menselijke relatieperikelen met de wereld van nerds en geeks is een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie. Het gevoel voor komische timing van Rubenis is nagenoeg vlekkeloos en zijn kennis over de wereld van de nerds is opvallend encyclopedisch. Bij het begin van 2014 verwierf Rubenis met zijn gagstrip meteen een vaste plek in de Nederlandse krant Sp!ts. Hij had het gegeven al enkele jaren eerder bedacht, maar via de vraag van Sp!ts om een dagelijkse strip voor hen te tekenen kreeg Dating for Geeks de definitieve vorm van een strookstrip.

Rubenis heeft het initiële concept bovendien verder open getrokken dan enkel de geeks op het liefdespad. Enkele terugkerende hoofdpersonages (waaronder de auteur zelf) volgen we in hun alledaagse leven, zoals op steeds weerkerende sollicitaties. De confrontatie van de wat bevreemdende,geeky manier om naar het leven te kijken, met de alledaagse realiteit, levert geregeld schitterende grappen op. Zo spreekt Dating for Geeks een breed publiek van jong en oud aan. Kenny Rubenis' creatie raakt ook een snaar bij lezers die voor het overige weinig tot geen strips lezen. De strip sluit immers aan bij de leefwereld van een grote groep jongeren en nostalgische ouderen die gepassioneerd zijn door games, sciencefictionfilms en andere aanverwanten. Het grote succes van een beurs als F.A.C.T.S. bewijst jaar na jaar dat dit publiek alleen maar groeit.

Ondertussen is Viral al de derde bundeling die bij Strip2000 verschijnt. Via hun kenmerkende enthouiaste en creatieve promotie is de uitgever er in geslaagd om Dating for Geeks tot een van hun grootste successen te maken. Net als Snippers (van Aimée De Jongh) behoort Dating for Geeks tot de meest verfrissende Nederlandse krantenstrips van de laatste jaren. We kunnen alleen maar hopen dat de kranten verder durven blijven inzetten op originele stripverhalen, want net die publicatie geeft stripmakers de ademruimte om op een professionele manier verder te kunnen werken. Hoe vlot een strip als Dating for Geeks immers ook leest, er kruipt veel hard werk in het maken van de stroken. Door de combinatie van de krantenpublicatie en de albums heeft Kenny Rubenis ondertussen al een enthousiaste en verder groeiende fanbasis opgebouwd. Indien hij het hoge niveau van deze derde bundel kan blijven volhouden, zal Dating for Geeks nog niet snel ten einde lopen.

E-mailadres Afdrukken