Pearson

Hilda: 3. De Vogelparade & 4. De Zwarte Hond

8.0
Marc Bastijns - 19 oktober 2015

Kort na haar Nederlandstalig debuut verschijnen nu ook delen drie en vier van Hilda. Luke Pearson maakt opnieuw indruk. Hij plaatst Hilda tussen de beste strips voor een jeugdig publiek.

Eerder dit jaar verschenen bij Scratch Books de eerste twee delen van Hilda. Toen al waren we bij enola.be helemaal verkocht. Frisse personages en absurde fantasie maakten de avonturen van zijn dappere heldin met de blauwe haren meteen tot een favoriet. Ook de heldere, wat nostalgische tekeningen droegen bij aan de sterke indruk die de reeks maakte. We houden immers wel van een kinderstrip die klasse en stijl hoog in het vaandel draagt. Slechts enkele maanden na het verschijnen van die eerste delen, beent Scratch nu de Engelse uitgave van de reeks helemaal bij. De Vogelparade en De Zwarte Hond bevestigen alle goeds dat we al van Luke Pearsons creatie kenden. Tegelijk ontwikkelt Pearson de reeks met deze delen verder tot een echte avonturenstrip met een kleine hoek af.

In De Vogelparade zijn Hilda en haar moeder net verhuisd naar de stad Trolleberg. Het is voor allebei wennen om ver weg van de natuur te wonen. Hilda blijft echter de goedheid zelve en wil een vogel verzorgen die door haar leeftijdsgenoten met een steen geraakt werd. Die vogel blijkt specialer te zijn dan Hilda eerst had gedacht. Bovendien speelt die een belangrijke rol in de vogelparade die net die dag door de stad zal trekken. Tegelijk wil Hilda ook haar moeder terugvinden in die drukke parade. Ook in De Zwarte Hond zal Hilda's liefde voor dieren haar in een lastig parket brengen. Wanneer een grote zwarte hond de buurt terroriseert, blijkt Hilda al snel de enige die in de onschuld van het dier gelooft. In beide albums zit een stevig tempo en Pearson houdt zijn lezers voortdurend bij de zaak.

In zijn strips heeft Luke Pearson duidelijk zowel een publiek van kinderen als volwassenen op het oog. Meer nog dan in de eerste delen zijn de scenario's een heuse krachttoer waarbij voor de kinderen een behoorlijk rechtlijnig verhaal te volgen is, terwijl de volwassenen dieper kunnen graven in de symboliek en de prachtige eigenzinnige interpretatie van de Scandinavische volksverhalen. De harde kaft en linnen rug maken deze albums bovendien prachtige hebbedingen voor boekenliefhebbers. Ook de tekeningen en de inkleuring passen perfect in het plaatje. Sobere maar fantasievolle tekeningen worden in lichte tinten vol nostalgie gehuld. Luke Pearson is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste Britse stripmakers. Tegelijk kent Hilda ook internationaal een steeds groter succes. Het Nederlands is slechts een van de vele talen waarin de reeks recent werd omgezet. Het beste nieuws werd recent bekend gemaakt. In het voorjaar van 2016 verschijnt het vijfde deel van de reeks. Alleszins een moment waarnaar hier bij enola.be halsreikend uitgekeken wordt.

E-mailadres Afdrukken