Immonen & Bendis

All-New X-Men 1

7.5
Marc Bastijns - 19 oktober 2015

De comics van Marvel zijn opnieuw beschikbaar in het Nederlands. Ze verschijnen nu bij Standaard Uitgeverij. Wij onderwierpen All-New X-Men aan een kritische leesbeurt.

Je kon er de afgelopen weken niet om heen. De comics van Marvel zouden na enkele jaren afwezigheid opnieuw vertaald worden naar het Nederlands. Na de hoogdagen van Juniorpress werden het afgelopen decennium geregeld pogingen ondernomen door Z-Press of Nona Arte, maar geen van al met bijzonder veel succes. Nu is het echter Standaard Uitgeverij, één van de grootste spelers in de Vlaamse stripsector, die de avonturen van Spider-Man, X-Men en hun collega's opnieuw zal uitbrengen. Begin oktober verschenen de eerste delen van vier reeksen. In november doet Standaard daar nog eens vier reeksen bij, waarna er elke maand vier nieuwe deeltjes zullen blijven verschijnen. In deze eerste maand is het aan Iron Man, Uncanny Avengers, Sensational Spider-Man en All-New X-Men. Elke twee maanden verschijnt van elke reeks een nieuw deel, dat telkens drie losse comics bundelt. Wij legden het eerste nieuwe deel van All-New X-Men op de rooster.

De auteurs van deze reeks zijn niet van de minste. Brian Michael Bendis moet zowat de meest productieve Marvel-scenarist zijn van de afgelopen tien jaar en ook Stuart Immonen tekende al de grootste reeksen. Standaard vertaalt de gelijknamige reeks All-New X- Men, die eind 2012 van start ging onder de noemer Marvel NOW!. Daarmee wilde Marvel een nieuwe start maken met zijn reeksen en zo nieuwe lezers een toegankelijke opstap geven. Anders dan bij het New 52-offensief van concurrent DC bleef de voorgeschiedenis van de figuren wel bestaan en werd er niet van nul herbegonnen. Dat merkten we meteen ook in deze X-Men-verhalen.

Hoewel Brian Michael Bendis duidelijk een nieuwe start maakt, wordt er tegelijk veel verwezen naar eerdere gebeurtenissen. Deze werden echter nooit vertaald en maken de eerste instap in deze comics dan ook wat lastiger. Tegelijk was het bij het derde hoofdstuk al duidelijk dat het nieuwe verhaal helemaal op de rails zat en dat die voorkennis al minder belangrijk geworden was. Het centrale gegeven in dit openingsdeel is dat Beast ziek lijkt te worden. Hij klinkt verward en reist zelfs naar het verleden om de jonge versies van de X-Men te wijzen op zaken die verkeerd zouden lopen. Hij mengt zich dus in het verleden, wat uiteraard de nodige problemen belooft te geven. De vraag is ook waarom Beast, de geniale wetenschapper, zo'n ogenschijnlijk domme keuze maakt. Hij wil Cyclops, die blijkbaar Charles Xavier, de mentor van de X-Men, vermoord heeft, doen beseffen wat hij gedaan heeft. Ondanks de vele verwijzingen naar eerder verhalen, houdt Bendis de zaak toch op orde en blijft zijn scenario overeind. Het is enkel vreemd dat een dergelijk scenario gekozen werd als opening van Marvel NOW!, dat draaide om toegankelijkheid voor nieuwe lezers.

Op het tekenwerk valt niets aan te merken. Stuart Immonen is zonder twijfel één van de beste tekenaars in de Amerikaanse stripwereld. Zijn indrukwekkend dynamische werk bespaart ook nergens op details en zijn personages behouden toch hun menselijkheid. Daar heeft hij een streepje voor op veel van zijn collega's, die grossieren in stoere en verleidelijke poses met postermodellen zonder een spat emotie en diepgang. Tegenwoordig tekent Immonen Star Wars, wat met de nieuwe film in aantocht zowat de best verkopende Amerikaanse comic moet zijn. We hebben wel nog heel wat comics van zijn hand te goed in All-New X-Men, dus de eerstkomende tijd kunnen de liefhebbers van deze reeks alleszins op beide oren slapen.

Standaard scoort met hun uitgave ook goede punten. Ze kozen voor mat papier en een stevige kaft. Ook redactioneel lijkt de planning prima in mekaar te zitten. Het concept zit goed in elkaar. Elke twee maanden drie comics voor zeven euro. Ook de andere reeksen die in oktober startten, lijken een goed openingsdeel te hebben. Standaard garandeert bovendien een verdeling van de comics in krantenwinkels en supermarkten. Hopelijk levert dat, samen met de herkenbaarheid van de figuren via de succesvolle films, een nieuw succesverhaal op. Het begin van dat verhaal is in elk geval geslaagd.

E-mailadres Afdrukken