Johnson, Plunkett & Millar

Superman - Rode Zoon

8.0
Marc Bastijns - 21 september 2015

Met Rode Zoon wordt één van de meest geïnspireerde Superman-verhalen eindelijk vertaald. Schrijver Mark Millar stond toen aan het begin van zijn carrière. Hij stelde zich de vraag wat er gebeurd zou zijn indien Superman in de Sovjetunie terechgekomen zou zijn.

Weinig figuren kunnen zo’n iconische status voorleggen als Superman. Zeker in de Verenigde Staten is hij één van dé helden in de cultuur van de laatste eeuw. In 2003 was het uitgerekend een extraverte Schot die aan die mythe wilde morrelen. Mark Millar had een verhaal geschreven waarin Superman niet in de velden van Smallville terechtkwam, maar in een kolchoz in Oekraïne zou opgroeien. Die intrigerende ‘Wat Als?’-vraag vormde de aanleiding voor een mini-serie waarin Millar heel wat beschouwingen over de verhouding tussen de VS en Rusland uit de afgelopen halve eeuw verwerkte. Hij vermeed de karikaturen en maakte van Rode Zoon een opvallend genuanceerd verhaal, dat al snel de status van een klassieker kreeg. Nu brengt RW dit verhaal eindelijk naar het Nederlands, en dat nog wel in een buitenformaat en voorzien van een harde kaft.

Na de Tweede Wereldoorlog steeg de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland al snel naar een hoogtepunt. De hele wereld was in de ban van het conflict tussen beide grootmachten. Aan het einde van de periode waarin Jozef Stalin aan het roer stond van de Sovjetunie, is Superman volwassen geworden en komt hij het land dienen. Niet iedereen binnen de communistische partij is echter zo opgezet met de komst van deze onkwetsbare man die iedereen in de schaduw zet. Na de dood van Stalin begint dan ook de strijd om de opvolging. Superman volgt de vraag van het volk en wordt de nieuwe leider.

Ondertussen is in de VS de geniale machtswellusteling Lex Luthor aan een opmars bezig. In deze alternatieve realiteit is die getrouwd met Lois Lane en wordt hij door zijn genialiteit zowat het enige alternatief dat de Amerikaanse overheid nog heeft tegenover de Superman. In drie hoofdstukken volgen we het verhaal doorheen de verschillende fasen van de koude oorlog tot aan een definitief einde dat voor Superman of Luthor slecht moet aflopen.

Al in 2003 gaf Mark Millar blijk van een groot verteltalent. Hij slaagt er in Rode Zoon in om een politiek geladen verhaal ook als een vlot leesbaar superheldenverhaal te verpakken. Rode Zoon was één van zijn eerste successen, nadat hij in 2000 voor het eerst van het succes kon proeven door Warren Ellis’ succesreeks The Authority over te nemen. Tussen 2001 en 2003 begon zijn populariteit enorm te groeien, door zijn werk voor de succesreeksen Ultimate X-Men en The Ultimates. Vooral die laatste reeks maakte Millars naam synoniem voor grootse verhalen met spektakel en met menselijke personages. Hij werkte steevast samen met de beste tekenaars, zodat zijn werk sindsdien zonder uitzondering een groot succes geweest is.

Voor Rode Zoon werkte hij samen met Dave Johnson en Kilian Plunkett. Het is voor Johnson één van de weinige keren dat hij het tekenwerk van een strip maakte. Hij is tot vandaag immers vooral bekend als een begenadigd covertekenaar, die al garant stond voor verschillende iconische beelden. Rode Zoon toont echter aan dat hij ook voor het binnenwerk maar voor weinig collega’s moet onderdoen. Strak tekenwerk met overtuigende actiescènes maken van Rode Zoon een heel mooi verpakt verhaal. Het werk van Plunkett steekt daar aan het einde van het boek eigenlijk wat schril tegen af. Zijn werk is losser en krasseriger. De overgang tussen beide tekenaars is daardoor ook wat hobbelig.

Maar laten we nu geen kniesoor zijn en afsluiten met passende woorden voor deze strip. Superman - Rode Zoon is nog maar eens een schitterende keuze van RW om naar het Nederlands te vertalen. Het is een klassieker van sterk vertel- en tekentalent en het toont hoe creatief sterke stripmakers met oude figuren als Superman kunnen blijven omgaan.

E-mailadres Afdrukken
 
Johnson, Plunkett & Millar
RW
Tekeningen: Dave Johnson & Kilian Plunkett
Scenario: Mark Millar
www.millarworld.tv

Advertentie
Banner
Advertentie