Driessen

De Uitgeverij: 1. Groots!

8.0
Marc Bastijns - 03 augustus 2015

Een fotostrip over een uitgeverij van strips. Wanneer de modellen dan nog de echte medewerkers van de eigen uitgeverij Strip 2000 zijn, wordt het helemaal mooi. Vermeng dit geniale idee met de kwaliteiten van fotostripmaker Ype Driessen en je hebt een humorstrip die raak schiet.

Even speelde het idee door ons hoofd om deze recensie in de vorm te gieten van een fotostrip. Meteen merkten we echter dat wat Ype Driessen met zijn werk doet bijzonder moeilijk is en een perfect gevoel vraagt voor de structuur en opbouw van een grap. Dit is geen werk voor amateurs zoals wij. Driessen maakt al vele jaren diverse reeksen van humoristische fotostrips. Meestal vormt zijn eigen leven de meest uitgelezen bron van inspiratie. Ongeveer een jaar geleden verschenen op de Facebookpagina van zijn vaste uitgeverij Strip 2000 echter afleveringen van De Uitgeverij. In deze grappen gaat het om een fictieve uitgeverij met een megalomane uitgever en zijn regelmatig morrende voetvolk, ook wel personeel genaamd. Wat maakte deze afleveringen nu zo bijzonder? De acteurs op de foto's waren steeds de echte personeelsleden van Strip 2000. Met een fikse dosis zelfrelativering en voldoende expressieve gelaatsuitdrukkingen onder de arm, verscheen wekelijks een aflevering van wat al snel uitgroeide tot een kleine hype op de sociale media.

Het talent van Ype Driessen en de bereidheid van de Strip 2000-medewerkers om zich keer op keer belachelijk te laten maken, zorgen ervoor dat eigenlijk alle afleveringen van De Uitgeverij een scherpe satire over het uitgeversbedrijf vormen. Nu verschenen alle afleveringen in een bundel, die bovendien als een eerste deel genummerd wordt. Het niveau van dit album ligt erg hoog, met geen echte dieptepunten in de grappen. Toch geven de afleveringen die de laatste weken online gepubliceerd worden de indruk dat de reeks beëindigd zal worden op het hoogtepunt.

De echte ster van deze reeks is uitgever Peter van der Heijden. Hij speelt de rol van uitgever Peter met verve. De heerlijke arrogantie en onverbloemde domheid van deze figuur dragen bij tot de sympathieke uitstraling van Strip 2000, waarin men met zichzelf durft te lachen. Dat ook andere auteurs uit de stal van Strip 2000 mee opdraven in de reeks, vergroot het leesplezier alleen maar. De introductie van deze fotostrip is zonder twijfel een nieuwe sterke zet van de actieve Nederlandse uitgever. Ze zijn al langer de actiefste speler op beurzen en de sociale media. De Uitgeverij geeft hen een soort extra aaibaarheid en aanspreekbaarheid die geen enkele andere uitgeverij aan haar lezers kan voorleggen. We zouden graag een tweede deel van deze reeks zien verschijnen, maar tegelijk zou het beperken tot één album wel een krachtig signaal zijn. De kwaliteit van Groots! wordt er bovendien ook niet minder groots door.

E-mailadres Afdrukken