Andreas

Cythraul - De Grot der Herinnering

7.5
Marc Bastijns - 29 juni 2015

Een wat vergeten verhaal van Andreas maakt een rentree in een opmerkelijke uitvoering. Sherpa staat opnieuw garant voor vakkunde en meesterschap. In die zin doet de uitgever auteur Andreas alle eer aan.

In 1981 maakte Andreas het one-shot De Grot der Herinnering voor het toenmalige weekblad Kuifje. Hij werkte toen al volop aan zijn reeks Rork en zijn bekendheid nam hand om tand toe. Tegelijk wekte zijn werk toen nog heel wat weerstand op bij de liefhebbers van het klassieke stripverhaal ‘voor de jeugd van 7 tot 77’. Het werk van Andreas was alleszins een vreemde eend in de bijt tussen reeksen als Thorgal of Rik Ringers. In zijn werk werkt hij graag met diverse puzzels die de lezer aandachtig houden. Tegelijk legt hij zowel grafisch als narratief verbanden binnen elk verhaal en tussen verschillende verhalen. De weerstand die zijn Rork-verhalen bij de lezers van Kuifje leek op te roepen, zorgden er voor dat Andreas in ging op de vraag van de uitgever om een verhaal over de Keltische mythologie te maken voor hun collectie Verhalen en Legenden. Het resultaat was De Grot der Herinnering, in de huidige editie met het voorvoegsel ‘Cythraul’ erbij. Sherpa voorzag het album van een mooie luxueuze editie die perfect aansluit bij de huidige cultstatus die de auteur verworven heeft.

Op de nacht van Samhain belandt ene Jean De Ville in een verlaten herberg op het Bretonse platteland. Jean is op de vlucht voor een wanhoopsdaad die hij eerder pleegde op een vriend van een toneelgroep met wie hij in een stuk over de lokale mythologie speelde. Jeans echte naam Cythraul verwijst dan weer naar een mythologische Chaos uit de legenden van de druiden. Andreas verweeft de realiteit met verschillende fictieve legenden in dit verhaal dat in se een eenvoudige plot heeft. Zeker in vergelijking met zijn andere albums is Cythraul veel minder een raadselachtig verhaal vol met zoekwerk voor de lezers.

De Grot der Herinnering dateert uit 1981 en is de meest directe ode van Andreas aan de streek die hij al jaren zijn thuis noemt. Het verhaal is één van de meer vergeten stukken uit Andreas' oeuvre. Sherpa maakt er werk van om het oeuvre van Andreas zo volledig mogelijk aan te bieden. De lopende reeksen Arq en worden ook door hen uitgebracht. Daarnaast publiceren ze nu en dan een losstaand werk dat al langere tijd onbeschikbaar was. Cythraul maakt duidelijk dat Andreas doorheen de jaren trouw gebleven is aan zijn initiële ambitie om verhalen te blijven vertellen die zowel hemzelf als de lezer uitdagen. Sinds de jaren negentig is zijn eerste reeks Rork uitgegroeid tot een gezochte klassieker bij verzamelaars. Stilaan raakte het publiek gewoon aan meer volwassen en gedurfd stripwerk, waardoor Andreas meer en meer in de smaak viel bij een breder publiek. Tegenwoordig is er ook in het Nederlands een trouwe groep van liefhebbers die steevast de uitgaven van Sherpa aanschaffen. Zelf zijn we niet zo bekend met het oeuvre van Andreas, maar met Cythraul - De Grot der Herinnering hebben we alleszins een aangename hernieuwde kennismaking achter de rug.

E-mailadres Afdrukken