Bonhomme

Esteban: 5. Bloed en Ijs

8.5
Marc Bastijns - 29 juni 2015

Bloed en Ijs sluit de eerste cyclus van Esteban af. Esteban blijft een klassevolle reeks die jong én oud kan bekoren. Matthieu Bonhomme blijft op erg hoog niveau strips maken.

Met Esteban heeft Matthieu Bonhomme één van de sterkste nieuwe reeksen voor jongere lezers van het laatste decennium gecreeërd. Esteban is een kleine Inuit- jongen die na de dood van zijn moeder haar laatste woorden wil opvolgen. Daarom zoekt hij contact met de kapitein op de walvisvaarder Leviathan. Er groeit al snel een hechte band tussen de ruwe zeekapitein en de slimme Esteban. Die laat zich opmerken als een uitmuntend visser en een dappere aanwinst voor de bemanning. Tegelijk blijkt de oorsprong van de band tussen beiden ook al in een ver verleden te liggen. Bloed en Ijs is het laatste album in de eerste cyclus van de reeks. Esteban speelt zich af aan het einde van de 19de eeuw. De overgang van het vangen met de hand naar gemotoriseerde schepen met automatische harpoenen is één van de rode draden in deze cyclus.

De kapitein raakt tijdens een vaart immers in een conflict met de kapitein van een moderne walvisvaarder en bijgevolg notoire 'stielbederver' van het ambachtelijk jagen op walvissen. Over het geheel van de eerste cyclus wordt dat conflict groter en komt het in het nieuwste album tot een climax. Ondertussen is de bemanning van de Leviathan uit de gevangenis ontsnapt en op de vlucht. Ze hebben daarbij de vrouw van de directeur gegijzeld. Haar tragische verhaal is de sterke kern van dit album. Bonhomme geeft het de volle aandacht, maar vergeet tegelijk niet om het avontuur centraal te blijven stellen. Esteban is al van bij het eerste deel een avonturenstrip pur sang, en dat is in dit vijfde deel niet anders.

De klasse van Matthieu Bonhomme moet niet meer aangetoond worden. Hij is in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor tal van prachtige reeksen en one-shots. Zowel met eigen verhalen als met de creaties van anderen kan hij overweg. De Heer der Dolende Zielen, op scenario van Fabien Vehlmann, blijft een briljante reeks ondanks de kwakkelende vertalingen die al tot twee keer toe stilgevallen zijn. We roepen hierbij Ballon Media op om werk te maken van het vertalen van dat vijfde en laatste deel, zodat ook in het Nederlands de volledige reeks beschikbaar is. Tegelijk hopen we dat Esteban beter verkoopt, zodat het werk van Bonhomme ook in het Nederlands de erkenning krijgt die het zonder twijfel verdient. Ook de twee bundels Texas Cowboys en Omnivisibilis (beide op scenario van Lewis Trondheim) werden al bij Blloan vertaald. Er moet dus toch enig geloof zijn in de commerciële troeven van Bonhommes werk.

Met Bloed en Ijs wordt de eerste cyclus van Esteban beëindigd. Matthieu Bonhomme heeft aangegeven dat de tweede cyclus nu zijn volledige aandacht krijgt. Het zesde deel van de reeks zit dan ook al in de pijplijn. Met de kwaliteiten van de eerste cyclus, zijn wij alleszins gerust over het verdere vervolg van de avonturen van de onverschrokken harpoenier. Nu we er bij stilstaan, beseffen we trouwens dat Bonhomme niet alleen een prachtige strip gemaakt heeft. Hij is er ook in geslaagd om een verhaal te maken voor kinderen over walvisvaarders zonder te vervallen in clichés en zwart-wit contrasten. Nog maar eens een pluim op die al rijk gevulde hoed van Matthieu Bonhomme.

E-mailadres Afdrukken
 
Bonhomme
Dupuis / 2015
Tekeningen: Matthieu Bonhomme
Scenario: Matthieu Bonhomme

Advertentie
Banner
Advertentie