De Havik 6

De Tranen van Tlaloc (Pellerin)

Marc Bastijns - 24 januari 2005

Klassieke avonturenstrips, ze bestaan nog. Lezers die vol nostalgie steeds weer teruggrijpen naar die stukgelezen Blueberry of die beduimelde Roodbaard, kunnen tegenwoordig genieten van De Havik. Auteur en notoir perfectionist Patrice Pellerin liet zopas het zesde deel op de lezers los.

Met grenzeloze precisie werkt Patrice Pellerin verder aan een hoogstaand oeuvre. Al vanaf zijn debuut met de reeks Roodbaard combineert hij grafische perfectie met een feilloze paginaopbouw en doortimmerde scenario’s. Zijn reeks De Havik vordert dan ook maar met mondjesmaat. Zopas rondde hij een eerste cyclus af met het zesde deel De Tranen van Tlaloc. Yann de Kermeur is een echte avonturier die leeft in de 18de eeuw. Als kapitein van de Medusa is hij geliefd bij het volk, maar wordt hij gezocht door heel wat edelen. Wanneer de Bretoense graaf van Kermellec wordt vermoord komt Yann in een lastig parket. Hij wordt beschuldigd, moet vluchten en trachten zijn onschuld te bewijzen. Er ontstaat een klopjacht waarin een eeuwenoud afgodsbeeldje en een legendarische Aztekenschat een centrale rol krijgen. De Tranen van Tlaloc brengt het verhaal op een gedegen, weloverwogen manier tot een einde. De Havik is puur en onversneden avontuur en protagonist Yann bezit het talent om zich steeds in en uit de meest benarde situaties te manoeuvreren.

De Havik is dan ook een echt eerbetoon aan Jean-Michel Charlier, de grote scenarist van reeksen als Blueberry en jawel, Roodbaard. Het was overigens Charlier zelf die Pellerin indertijd aanzocht om Roodbaard over te nemen. Patrice Pellerin werkt nu aan een reeks van korte verhalen over het verleden van ridder Yann de Kermeur. Nadien zal hij een nieuwe cyclus opstarten. De Havik is op een haast geruisloze manier tot de top van de hedendaagse strip gaan behoren en ook de auteur mogen we stilaan een van de grootmeesters van de realistische stijl noemen.

E-mailadres Afdrukken