Getekend

6.0
Daniël Thiels - 08 augustus 2004


Tekeningen en scenario : Roelof Wijtsma

Het debuut van Roelof Wijtsma vertelt ons een duister sciencefictionverhaal.
Lean Kupka, het hoofdpersonage, leeft in een maatschappij, die gevoed wordt door de vrees voor een mysterieus virus. De inenting en de registratie van de bevolking geven de overheid de kans om deze maximaal te kunnen controleren. Veel mensen verdwijnen spoorloos en laten hun huis verlaten achter. Werklozen worden opgeroepen om de achtergelaten panden te ontruimen. De in beslag genomen bezittingen worden gestockeerd, om daarna zorgvuldig onderzocht te worden.
Met deze strip probeert de auteur ons te waarschuwen voor de gevolgen van een fascistische samenleving. Eens dat deze geïnstalleerd is, moeten we grote offers leveren om de verloren vrijheden weer terug te winnen. Maar zelfs in uitzichtloze situaties, waar een complete onderdrukking heerst, kunnen hoop en cultuur redding brengen.
Verschillende technieken, zoals het gebruik van foto's, filters, aquarellen en pentekening, worden veelvuldig gebruikt. De auteur wil hier duidelijk zijn creativiteit onderstrepen. Grafisch is zijn stijl nog niet helemaal ontwikkeld, maar talent is er met overvloed aanwezig.
In deze tijden waarbij extreem rechts terug in volle opmars is, lijkt het meer dan verdienstelijk dat een strip ons wakker schudt. Sociaal geëngageerde beeldverhalen zijn spijtig genoeg dun bezaaid. Wanneer iemand ons plots voor politiek gevaar tracht te sensibiliseren, dan kunnen we dit maar enkel toejuichen.
E-mailadres Afdrukken