Banner

Josse De Pauw

Übung

Katelijne Beerten - 01 januari 2002

Een schaal met opengesneden meloenen op een salontafel geeft aanleiding tot een discussie tussen een man en zijn vrouw. Een banale woordenwisseling zoals er wel meer zijn in het gemiddelde Vlaamse gezin. Josse De Pauw toont in Übung, een coproductie tussen Victoria en Het Net, de angst voor een banaal leven.

Het verhaal gaat over vrienden die er een weekendje op uit trekken en tegenover elkaar de schijn proberen hoog te houden. Vervolgens vliegen ze, na de nodige hoeveelheid alcohol, elkaar in de haren. De relaties breken, de schijn verdwijnt en een koude oorlog komt in de plaats.

Übung is geen gewone voorstelling. Niet alles speelt zich op de scène af. Het eigenlijke verhaal — gespeeld door volwassen acteurs, onder andere Josse De Pauw en Dirk Roofthooft — is gefilmd en wordt op groot scherm geprojecteerd. Op de bühne staan jongeren die elk een rol van de volwassenen voor hun rekening nemen. Zij dubben live de teksten van de volwassenen en doen bij tijd en wijle hun bewegingen na.

Naargelang je je aandacht verlegt, kijk je naar een film met kinderstemmen of, wanneer je de acteurs op de scène bekijkt, volg je eerder een luisterspel: de teksten vormen een geheel, de bewegingen van de jongeren niet. Zij apen de bewegingen van de volwassenen in de film na, maar dit alles is niet op elkaar afgestemd. Ieder doet dit naar believen, op een willekeurige plaats op de scène. De kinderen moeten het nog leren, zoals de titel suggereert.

Het is bevreemdend hoe de jongeren de tekst en de emoties van de volwassenen in de film proberen na te spelen, maar niet over de nodige maturiteit beschikken om de rollen naar behoren te brengen. Wat zeker opvalt, is dat de oudsten onder hen de rollen levensechter brengen dan de jongere acteurs. Toch blijft het een glansprestatie van de jongeren. Zij kunnen immers niet doen zoals volwassenen, zij kunnen hoogstens doen alsof. En dat doen ze goed.

Het is een uniek concept van De Pauw om een film door kinderen te laten naspelen. Dat hij de Grote Theaterfestivalprijs gewonnen heeft, is wellicht geen toeval.

E-mailadres Afdrukken