Banner

CREW / Eric Joris

O_Rex 1.3

Stefanie Van Rompaey - 19 november 2008

Eric Joris en zijn CREW brengen geen klassiek theater, wel hoogtechnologische performances die de grens tussen kunst, wetenschap en technologie aftasten. De uiteindelijke voorstellingen zijn meestal een momentopname van de works in progress die hun creaties zijn en vandaar dat deze O_Rex als achtervoegsel 1.3 krijgt.

De kern van het gezelschap bestaat uit Eric Joris zelf, een artistieke duizendpoot die ooit begon als striptekenaar en nu vooral actief is als multimediaal artiest. Hij omringde zich met een ploeg van wetenschappers die mee zorgen dat zijn ideeën samen met hun technologie en kennis vertaald wordt naar een live kunstwerk. De laatste jaren gaat hun interesse uit naar de dunne lijn tussen het reële en fictieve in onze (over)gemediatiseerde maatschappij. Zoals we bijvoorbeeld in vele Amerikaanse rampenfilms, 9/11, al ‘aangekondigd’ zagen, zo overtreft tegenwoordig fictie de realiteit in plaats van omgekeerd.

CREW vermengt realiteit en virtualiteit om de toeschouwer bewust te maken van deze vage grens. Hiervoor maken zij gebruik van immersieve technologie of in Joris’ woorden: “dat wil zeggen dat je aan de binnenkant van het beeld zit, maar ook aan de binnenkant van de actie”. De interactieve performances maken van de toeschouwer een immersant die ondergedompeld wordt in de virtuele realiteit. Zij experimenteerden al met immersie en de verwarring die dit met zich meebrengt in eerdere voorstellingen zoals Crash en U / Razende Stilstand. In O_Rex 1.3 treedt één toeschouwer in de voetstappen van Oedipus en kijkt de rest toe hoe deze zijn weg zoekt tussen wat echt gebeurt en wat niet.

De gelukkige werd door het publiek uitverkoren -- de jongeman blijkt Eric te heten -- en wordt achtergehouden terwijl het publiek de zaal in mag en plaatsneemt. Via de schermen van zes zoemende laptoprobotjes op afstandsbediening volgen wij zijn voorbereiding. Een machine lasert de letters E-R-I-C in groen op de grond. Enkele megafoons met menselijke maniertjes kondigen de tragedie met veel bombarie aan. Een presentatrice verschijnt en zij staat via een oortje in contact met Eric, videobril en hoofdtelefoon op, zich nog onbewust van onze blikken. Hij moet haar stem volgen en krijgt beelden van echte en virtuele ruimten doorgestuurd.

In de eerdere versies kreeg het publiek gewoon te zien wat de immersant door zijn videobril zag. Nu is het geheel ingekaderd op scène: via projecties volgen wij Eric, dwalend door het Vooruitgebouw of we zien wat hij ziet of denkt te zien, terwijl hij voor ons op scène staat. Vooraf opgenomen beelden wisselen zich af met live opgenomen beelden -- Eric ziet bijvoorbeeld zichzelf en zijn handelingen van in het begin -- en live beelden van zichzelf in de zaal. Soms wisselt ook de camerapositie: dan ziet Eric door de ogen van de presentatrice, zoals wanneer hij naar zijn handen kijkt en de hare ziet.

Voor de immersant is dit alles ongetwijfeld prikkelender dan voor het publiek en dat blijft de zwakke plek van deze immersieve one man performances. Omdat er geen narratief is -- de tragedie is slechts een kapstok -- maar ook omdat er nog enkele leemtes zijn waar we bijvoorbeeld geduldig wachten op de terugkeer van de immersant. Wie echter geïnteresseerd is in technologie blijft ontdekken, zoals het gebruik van een 3D camera die ontwikkeld werd aan de Universiteit Hasselt en 360° in het rond registreert, waardoor Eric in de opgenomen beelden kan rondkijken.

De tragedie Oedipus Rex van Sophocles is het uitgangspunt en de metafoor van de ziende die blind is, werkt uitstekend voor de immersant die pas kan zien wanneer hij geblinddoekt wordt. CREW schudt gehoor en zicht grondig door elkaar, zodat het lichaam in de war geraakt. De immersant, maar ook het publiek wordt zintuiglijk bedrogen. Daarin ligt het tragische aspect: wie ziet en wie is blind?

O_Rex 13.is nog te zien op 26 en 27 november op het NEXT Festival in Kortrijk en op 4 en 5 december in Mechelen, een samenwerking van nOna en CC Mechelen.

E-mailadres Afdrukken
 
CREW / Eric Joris
http://www.crewonline.org
www.crewonline.org

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST