Banner

Malou Swinnen

De Pose

Katelijne Beerten - 15 januari 2002

Zeven vrouwen, twee mannen. Negen naakten. Malou Swinnen fotografeerde poserende jonge mensen. Zij onderscheiden zich enkel van elkaar door hun eigen pose.

De foto’s bezitten een zekere vormelijke uniformiteit. Malou Swinnen plaatste alle modellen tegen een zwarte achtergrond, de modellen lijken uit het niets te verschijnen. Het contrast met de witte muren van de tentoonstellingsruimte is enorm. Swinnen werkte bewust met dat contrast. Het zwarte van de achtergrond en het witte van de muren versterken elkaar. De modellen kijken naar de toeschouwer en gaan in hun naaktheid de confrontatie aan met de geklede toeschouwers. Bovendien zijn de foto’s levensgroot van formaat en hangen ze op ooghoogte. Twee elementen die de rechtstreekse confrontatie tussen de beelden en de toeschouwer in de hand werken.

Inhoudelijk dragen de modellen hun persoonlijkheid uit naar de toeschouwer. Zij werden gefotografeerd in hun pose. Doordat de modellen naakt gefotografeerd zijn, is de houding, de eigen pose het enige wat hen onderscheidt van de andere. Zij kozen zelf in welke houding ze geportretteerd wilden worden. Geen geënsceneerde houdingen opgelegd door de fotografe. Iedereen moest zichzelf zijn.

Alle schoonheidsfoutjes van de lichamen liggen genadeloos vast. De geportretteerden geven zich volledig bloot aan de meedogenloze toeschouwers. Bewust of onbewust zal die toeschouwer de lichamen vergelijken en confronteren met het heersende schoonheidsideaal en met het eigen lichaam.

Aansluitend bij de tentoonstelling maakte Malou Swinnen foto’s in discotheek La Rocca. Hier zijn geen naakten te zien, wel kleurrijke figuren in het nachtleven van een beruchte discotheek. Allemaal jongeren die door hun kledij hun pose naar buitenwereld tonen. Zij maken hun imago door het gebruik van juwelen, make up, door hun zorgvuldig geselecteerde kledij. Hun pose is hun imago dat ze naar buiten dragen. Bij de naakten is de pose de eigen houding van de modellen.

Tot en met 14 april kun je in het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunst in het Begijnhof van Hasselt terecht voor de foto’s van Malou Swinnen. Maandag gesloten, toegang gratis. Bij de tentoonstelling hoort een fotoboek dat uitgegeven is bij uitgeverij Peeters in Leuven. Meer info op www.limburg.be/begijnhof/depose.html

E-mailadres Afdrukken