Banner

Hier met die bloedworsten! 30 jaar BIFFF

Peter de Backer - 05 april 2012
Iedere zelfrespecterende filmliefhebber met een zwak voor het fantastische, het bizarre en - ja, geef maar toe - het compleet foute vindt elk jaar z'n weg naar het BIFFF, het filmfestival bij uitstek om cult, horror, sciencefiction en andere weird shit te ontdekken. Ter info: Voor de allerweirdste shit moet je nog altijd bij de Aziaten zijn. Dit zijn alvast vijf redenen waarom ook dit jaar het BIFFF het coolste, charmantste en geekvriendelijkste filmfestival van België is. Zet de cuvées des trolls maar al koel!


Vanaf nu ook in eyepopping 3D


Neen, we zijn niet de allergrootste fans van 3D, maar geef toe dat de Final Destination-franchise er alleen maar plezanter op is geworden sinds de smurrie in 3D op het publiek wordt afgevuurd. Of gaat u echt verkondigen dat de piemel van Jerry O' Connell in de 'Piranha'-remake geen ongelooflijke meerwaarde was in 3D? Horror en 3D zijn fun, vraag het maar aan Vincent Price. Voor de allereerste keer waagt het BIFFF zich dus ook aan 3D-vertoningen. Je kan er onder andere 'Tormented' van Takashi Shimizu ('The Grudge') bekijken, een J-horror met Christopher Doyle ('In the Mood for Love') achter de camera. Of als het iets dichter bij huis mag zijn, dan is er ook 'One Way Trip', een Oostenrijks-Zwitsers slasherfest. Nu maar hopen dat ze die Tour&Taxis donker genoeg gaan krijgen, anders gaan we daar proper zitten met die brilletjes.

The geek shall inherit the earth: het onvermoeibare BIFFF-publiek

Oké, op het BIFFF krijg je de kans om al dan niet vettige films te ontdekken die je wellicht nergens anders te zien zal krijgen op het grote scherm, maar haal het publiek weg van het BIFFF en het is allemaal een pak minder plezant. Zelfs de grootste brol wordt met zoveel enthousiasme door de hondstrouwe BIFFF-posse opgepeuzeld dat het telkens weer een waar genoegen is om tussen de freaks en geeks te mogen vertoeven. Een heerlijk sfeertje en als de film wat wil meewerken krijg je een onvergetelijke filmervaring. Kusgeluidjes, huilen als een wolf als de maan in beeld komt en gewoon gaan met die banaan is de boodschap. Best wel de cursus Frans nog eens opfrissen als je volledig mee wil zijn met de publiekscommentaren. Brusselaars zijn sympathiek, maar ze mompelen wel een beetje na een aantal pintjes. 't Is nen weet.

Coole premières en internationale gasten

Naast de obscure titels (kies gewoon de zotste titel en het komt allemaal wel goed) krijg je ook een paar fijne premières van toekomstige bioscoopreleases te zien. 'The Raven', met John Cusack als Edgar Allen Poe, mag het festival op gang trappen. Eregast William Friedkin ('The French Connection') heeft blijkbaar nog eens een goeie film gemaakt en komt 'Killer Joe' voorstellen, een zwarte komedie met Matthew McConaughey in een atypische rol (hij draagt kleren!). Onze favoriete neighbour Guy Pearce doet het in de ruimte met B-actiefilmpje 'Lockout' en afsluiten doen we met 'The Cabin in the Woods', frisse metahorror met de knipoog uit de kokers van Drew Goddard (één van de 'Lost'-schrijvers) en Joss Whedon ('The Avengers', 'Buffy The Vampire Slayer'). En er heeft godzijdank ook iemand aan de kinderen gedacht, want animatieprent 'The Lorax' wordt er in première vertoond, zowel in Franstalige als Nederlandstalige versie. Chouette/cool. Als kers op de taart komt ook onze favoriete fantast Terry Gilliam eens dag zeggen met zijn kortfilm 'The Wholly Family'. Toffe mens!

Succulente crap om duimen en vingers bij af te likken

Geen idee wat politieke thriller 'The Whistleblower' (met de uiteraard zeer fijne Rachel Weisz) op het programma doet, maar voor de rest zijn er weer een pak crazy titels te grabbelen. Of wat dacht u van 'Iron Sky', een Finse komedie over nazi's die zich schuilhouden in de ruimte en een invasie van de aarde plannen. Mét Udo Kier, beste mensen. Zombies blijven ook een vaste waarde met onder andere het Cubaanse 'Juan of the Dead', het Taiwanese 'Zombie 108' en de topper 'Zombie Ass: Toilet of the Dead', met voorsprong de beste titel van het festival. Ook fans van kitscherige bigbudget fantasy-epossen vinden hun goesting met 'The Sorcerer and the White Snake' en 'The Flying Swords of Dragon Gate', allebei met vinnige opdonder Jet Li in de hoofdrol. Bollywood is van de partij met de peperdure blockbuster 'Ra. One' en tussen de zeer aan te raden midnight screenings vinden we ook het Koreaanse 'Invasion of Alien Bikini', 'Father's Day' uit de Troma-kelder en 'Julia X' waarin Kevin 'Hercules!' Sorbo stoute dingen mag doen als seriemoordenaar. En wie 'The Lorax' toch maar mainstreamprut vindt kan misschien terecht bij de naughty Deense animatiekomedie 'Ronal the Barbarian'.


Even bekomen: de nevenactiviteiten

Naast de snuisterwinkeltjes (elk jaar vinden we vergeten cultklassiekers op dvd die we al jaren zoeken) en de creepy kunstwerken die er worden tentoongesteld zijn er ook een paar fijne activiteiten gepland. Zo komt Lloyd Kaufman, de peetvader van de onafhankelijke trashstudio Troma naar Brussel voor zijn masterclass 'Make Your Own Damn Movie'. Lieven Debrauwer verzorgt de inleiding. Daarnaast krijg je de jaarlijkse tradities zoals de Zombie Parade, de Japanimation Day, het Vampierenbal, make-up-en body paintwedstrijden en de workshop waarin twee kortfilms worden gemaakt. Onze favoriete nevenactiviteit blijft echter het spotten van de geeky chicks die naar het festival afzakken in een zinnenprikkelend mangakostuumpje. Die zijn bij deze dus gewaarschuwd.

Voor meer info en de volledige programmatie: http://www.festivalfantastique.org/festival/
E-mailadres Afdrukken
 
Hier met die bloedworsten! 30 jaar BIFFF

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST