Banner

2011 op tv volgens Raf

Raf Njotea - 25 december 20112011 op het kleine scherm. Huh...

Zoals u ongetwijfeld al wist, bestaan er in tv-land geen avant-premières, geen prestigieuze festivals, geen worldwide release dates. Daar bestaat zelfs geen worldwide. Iets kan een regelrechte hype zijn in het buitenland terwijl het bij ons zelfs niet op de radar verschijnt. Hoe pik je dingen op? Tja, in de boekskes, through the grapevine en op nichewebsites zeker? Maar zelfs dan... Imdb stelde een top op van de 'highest rated TV series released in 2011'. Inhoudelijk totaal van de pot gerukt natuurlijk - wie laat in godsnaam de massa stemmen?! - maar het drukt je wel met de neus op de feiten. Alles wat je totnogtoe gezien hebt - je hebt er verdomme honderden uren voor de buis aan gespendeerd - is een fucking fractie van wat er wereldwijd door de industrie uitgepoept wordt. Bijna 4000 titels stonden er in die top. En dan gaat het enkel om dingen die volledig nieuw zijn. Jawadde.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Een groot deel van het vet snijden we gelukkig weg doordat we ons voor de recensies uitsluitend met fictie bezighouden. Verder kunnen we het werkveld verkleinen door (bijna) alleen met Angelsaksische producties te werken. Maar zelfs dan... Te veel hè. Er is gewoon te veel. Dat houdt dus in dat je nooit het totale aanbod zal kunnen verslinden. Ook niet als recensent.

Maar. Desalniettemin is het de taak van ons recensenten om toch een vaag lichtje te wezen op het kronkelige pad dat leidt door de wildgroei van producties die elk jaar op de beeldkast verschijnen. Vandaar dus deze objectieve doch onpersoonlijke terugblik op het voorbije jaar. Omdat ik zelf, zoals hierboven hopelijk aangetoond, niet genoeg tijd had om mijn tanden te zetten in zelfs maar een miniem deel van alles wat dit jaar verscheen, liet ik me hiervoor dankbaar leiden door metacritic.com.

Dit zijn de jongens die in de States de hoogste ogen gooiden van alles wat er het voorbije jaar voor tv geproduceerd werd:

Breaking Bad, seizoen 4 (drama)
Chemieleraar turns drugsdealer in dit koel eigenzinnige en waanzinnig coole drug drama. Opmerkelijk: op metacritic scoort dit vierde seizoen maar net onder seizoen vier van 'The Wire' - wat mij betreft het beste tv-seizoen aller tijden - en even goed als seizoen zes van 'The Sopranos'.

Louie, seizoen 2 (comedy)
De Amerikaanse comedian Louis C.K. speelt een (waarschijnlijk slechts licht) gefictionaliseerde versie van zichzelf nu hij als gescheiden vader zijn twee dochters moet opvoeden in New York.

Homeland, seizoen 1 (thriller)
"The nation sees a hero. She sees a threat." Een CIA-agente meent dat een soldaat die een tijdlang krijgsgevangene was van Al-Qaeda in die tijd gebrainwasht werd.

Community, seizoen 2/3 (comedy)
Serie over een groepje studenten op een community college in Colorado die bol staat van de (geslaagde) verwijzingen naar hypes en pop culture.

Game of Thrones, seizoen 1 (fantasy)
De zeven dynastieën van de Zeven Koninkrijken van het mythische Westeros strijden om de Iron Throne en de macht over het land. De serie creëerde ontzettend hoge verwachtingen maar wist die gelukkig voor het grootste deel in te lossen.

Parks and Recreation, seizoen 3/4 (comedy)
Van de hand van de makers (lees: aanpassers) van 'The Office US' en oorspronkelijk bedoeld als spin-off daarvan. Uiteindelijk werd het een op zichzelf staande serie over een bureaucrate in Indiana. Good old mockumentary style humour, maar het was blijkbaar wachten tot dit derde seizoen voor die een behoorlijk niveau bereikte. Die tijd hebben we niet!

Downtown Abbey, seizoen 2 (kostuumdrama)
Britse miniserie over het leven op het landgoed van Lord Robert Grantham aan het begin van de 20ste eeuw. Het tweede seizoen loopt van de slag aan de Somme in 1916 tot de uitbraak van de Spaanse griep in 1919.

Mildred Pierce, miniserie (drama)
Schitterende evocatie van een tijd en van (de tragiek van) een tijdsgeest. Kate Winslet speelt Mildred Pierce, een huisvrouw aan het begin van de jaren 1930 die in haar eentje instaat voor de opvoeding van haar twee dochters nadat haar echtgenoot haar verlaten heeft.

Friday Night Lights, seizoen 5 (drama)
Een beetje een valsaard misschien; werd eigenlijk eind 2010 uitgezonden op het betalende kanaal Audience Network van DirecTV. Maar omdat het grote publiek (zoals eerder al gebeurde met seizoenen drie en vier) pas kon kijken toen de 'herhaling' begin 2011 gratis op NBC verscheen, mag hij hier van mij blijven staan.

The Walking Dead, seizoen 2 (horror)
Zombies! Het tweede seizoen zorgt voor de eigen stem die de serie broodnodig had, al blijven de personages soms te oppervlakkig.

Tot zover de dictatuur van de heersende tv-kritiek. Als je als recensent je kostbare tijd niet wil vergokken door zomaar wild dingen te beginnen volgen vanaf het moment dat ze verschijnen, dan wacht je beter enkele jaartjes tot de zwakkeren zijn uitgestorven en de blijvers zich hebben gemanifesteerd. Survival of the fittest, weet u wel. Zelf heb ik daarom dus bijlange niet alles gezien wat ik hierboven aanhaalde. Ik zette me dit voorbije jaar regelmatig aan dingen die in de States ondertussen al weer afgelopen waren. En dat is goed zo. Dan weet ik tenminste dat ik mijn tijd niet verdoe aan iets dat het jaar nadien uit de rekken wordt gehaald. En u ook.

Daarom... speciaal voor u: mijn hoogstpersoonlijke observatielijstje van de dingen die ik dit jaar allemaal gezien (en niet gezien) heb. Waar heb ik in 2011 zelf van genoten, afgezien van productiedata, hypes en genres? Wat is mij het voorbije jaar op televisievlak zoal opgevallen? Vuilbak- en klassenbak-tv, de wannabe's, de wannasee's, de ficties en reality's, tearjerkers, tenenkrullers en al wat u voor de rest nog weten wou. This time it's personal.

Koning van het kleine scherm: zonder twijfel 'Breaking Bad'

Vlaanderens mooiste: 'Basta'

Strafste emotionele uppercut: de boottocht van Riggins, Street en Lyla in Mexico (seizoen twee van 'Friday Night Lights'). The Cinematic Orchestra maakt het af.

Afgod van het jaar: Steven Levitan, één van de bedenkers van 'Modern Family'

Schandelijkste hiaat: 'Dexter' - terwijl dit najaar in de States seizoen zes van de band rolde, heb ik nog geen seconde van de ziekelijk populaire seriemoordenaar gezien

Tergendste tenenkruller: 'De slimste thuis'

FC Ramptoerisme: 'Exotische liefde'

Meest curieuze curiosum: 'Episodes' - LeBlanc speelt LeBlanc: twee Britse scriptschrijvers mogen een Amerikaanse remake van hun succesvolle sitcom maken, maar moeten dan wel, erg tegen hun zin, Matt "Joey" LeBlanc de hoofdrol geven

Homo Hilarius: Cameron Tucker (Eric Stonestreet) uit 'Modern Family'

Charles Dickens Award voor grauwste realisme: 'Forbrydelsen' / 'The Killing'

Jules Verne-prijs voor thinking out of the box: 'Arrested Development'

Koppigste kakkerlak: CSI - seizoen twaalf. Dat leest u goed: twaalf.

Dat we die nog mogen terugzien: Idris Elba (Stringer Bell uit 'The Wire'), in de titelrol van het Britse 'Luther'

Goede voornemens voor 2012: 'The Good Wife', '30 Rock' en wie weet eindelijk 'Dexter' (en de gouwe ouwes 'Twin Peaks' en 'The West Wing')

Ziezo, dat hebben we ook weer gehad, zie. Eens benieuwd wat dat volgend jaar gaat geven. Hebt u nog suggesties, aanvullingen, opmerkingen: vlammen maar!

But for now: happy 2012!

E-mailadres Afdrukken
 
2011 op tv volgens Raf

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST