Banner

Tentoonstelling

Roman Polanski. Acteur en regisseur

Elke Tilborg - 16 december 2011

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

10.11.2011 tot 08.01.2012

Beweren dat Roman Polanski - née Rajmund Roman Liebling - reeds een turbulent leven achter de rug heeft, zou een understatement zijn. Vanaf zijn geboorte in 1933 in Parijs wordt Polanski meermaals geconfronteerd met, om het op zijn zachts te zeggen, naargeestige gebeurtenissen. Zo leidt de ongelukkige beslissing van zijn Joods-Poolse ouders om in 1937 naar Polen te verhuizen tot hun deportatie naar Auschwitz, waar zijn moeder uiteindelijk vergast zou worden. De kleine Roman kan echter onder een schuilnaam aan de klauwen van het naziregime ontsnappen en ook zijn vader slaagt erin de oorlog te overleven. In 2002 rekent Polanski in 'The Pianist' af met dit grimmig gedeelte van zijn leven.

Gesterkt door een filmopleiding in Polen en het succes van zijn debuutfilm 'Knife in the Water' (1962) gaat Polanski zijn geluk beproeven in Parijs waar hij als jonge dertiger klassiekers als 'Repulsion' (1965) en 'Cul - de - Sac' (1966) uit zijn mouw tovert, films die buitengewoon positief onthaald worden. De deur naar Hollywood staat op een kier en Polanski zegt zijn geboorteland vaarwel om als regisseur voet aan wal te krijgen in de Verenigde Staten. In 1968 moet Polanski echter wederom een groot leed verwerken wanneer zijn hoogzwangere vrouw Sharon Tate - aan wie hij de film 'Tess' (1979) opdraagt - op gruwelijk wijze vermoord wordt door volgelingen van sekteleider Charles Manson.

Zes jaar later slaagt hij erin uit een diep dal te kruipen met het wereldwijd bejubelde meesterwerk 'Chinatown', een succes dat echter vlak na de première overschaduwd wordt door de beschuldiging van verkrachting van een dertienjarig meisje, een zaak die hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Om het risico op een gevangenisstraf te ontlopen, vlucht Polanski naar zijn geboortestad Parijs, waarna een terugkeer naar de Verenigde Staten voor altijd zou uitgesloten zijn. Drie jaar geleden werd Polanski alsnog gearresteerd op een luchthaven in Zwitserland met een huisarrest tot gevolg, een fel gecontesteerde beslissing die ondertussen alweer ongedaan is gemaakt. Dat Polanski zich sindsdien weer volledig op zijn métier kan storten bewijzen huzarenstukjes als 'The Ghost Writer' (2010) en het recente 'Carnage' (2011).

De tentoonstelling 'Roman Polanski. Acteur en regisseur' schijnt, zoals de titel reeds doet vermoeden, niet zozeer zijn licht op de tragische gebeurtenissen die Polanski te beurt vielen, maar op diens succesvolle carrière als regisseur én acteur. Oorspronkelijk werd de expositie opgezet in 2009 in het filmmuseum van de Poolse stad Lodz, waar Polanski als jonge twintiger aan de Filmacademie studeerde. Na omzwervingen in Londen, Sao Paulo en Berlijn strijkt de tentoonstelling neer in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel waar ze nog tot 8 januari te bewonderen valt.

Uitzonderlijk aan 'Roman Polanski. Acteur en regisseur' is het overzicht van Polanski's markante loopbaan - niet enkel als een begenadigd regisseur, producent en scenarioschrijver, maar tevens als een verdienstelijk acteur - dat de bezoeker krijgt aangereikt aan de hand van foto's opgediept uit de privécollectie van de regisseur zelf, zijn vrienden en de archieven van filmsets. Iedere afbeelding is bovendien voorzien van wetenswaardige commentaar afkomstig van Polanski - zoals opgetekend in zijn autobiografie - of bekendheden waarmee hij gewerkt heeft. Het resultaat van de zorgvuldige selectie aan fotomateriaal, op een overzichtelijke en smaakvolle manier opgehangen aan de museummuren, geeft een unieke inkijk in de modus operandi van de Pool, die er een zeer proactieve aanpak op na blijkt te houden.

Gaandeweg zie je Polanski op iedere setfoto opduiken als een bevlogen regisseur, die als het ware de positie van een acteur inneemt om zijn hoofdrolspelers bij te sturen. Deze vereenzelviging met de protagonisten blijkt zijn oorsprong te hebben in een jeugdige acteercarrière en occasionele bijrolletjes in films als Chinatown en zelfs Rush Hour 3. Reeds op jeugdige leeftijd besefte Polanski immers dat zijn gave om mensen te entertainen, een allereerste keer rond een kampvuur, kon uitmonden in een carrière als acteur. Een overzicht van die voorzichtige eerste stappen op de bühne en het scherm worden toonbaar gemaakt in zowel het eerste gedeelte van de tentoonstelling, via foto's, en het laatste gedeelte waar zijn vroegste films geprojecteerd worden. Een volgend aspect van 'Roman Polanski. Acteur en regisseur' bestaat uit een verzameling van filmposters afkomstig uit landen zoals Japan, Mexico en Rusland en ter beschikking gesteld door het filmmuseum van Lodz. De posters vormen een streling voor het oog en illustreren dat filmaffiches vaak grafische pareltjes zijn. De diverse collectie bewijst bovendien hoe succesvol Polanski's films wereldwijd zijn geweest.

De tentoonstelling 'Roman Polanski. Acteur en regisseur' is een niet te missen verkenning van het parcours dat één van de grootste levende regisseurs heeft afgelegd. Met een uitgebreid palmares van negentien langspeelfilms mag men zich verwachten aan een visueel essay dat de bewondering voor de jongensachtige regisseur enkel groter maakt. Volgende stap? Het oeuvre van Roman Polanski (nogmaals) exploreren!

E-mailadres Afdrukken
 
Tentoonstelling

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST