Banner

Zee, zand en film

het Filmfestival van Oostende 2011

Dennis Van Dessel - 02 september 2011

Avant Premières:

Crazy, Stupid, Love. - Friends with Benefits - Hasta La Vista - Howl - Submarine - The Debt - The Devil's Double - The Trip - Trust

Vlaamse filmprijzen:
22 mei - Adem - Frits en Freddy - Noordzee Texas - Pulsar - Rundskop - Schellebelle 1919 - Smoorverliefd - Turquaze - Zot van A

Master's Selection:
Capote - Dog Day Afternoon - The Conversation

Van 2 tot 10 september vindt in de Koningin der Badsteden het vierde Filmfestival van Oostende plaats. Een evenement dat nog niet het cachet of het bereik heeft van zijn Gentse tegenhanger (die er volgende maand aankomt), maar sowieso een aardige gelegenheid geeft om een pak belangrijke films in avant première te bekijken, en via de Vlaamse Filmprijzen ook een duwtje in de rug tracht te geven aan producties van eigen bodem.

Over die filmprijzen valt kritiek te spuien - vorig jaar kreeg Jan Verheyen tijdens de uitreiking een vrij podium om te klagen over het gebrek aan "publieksvriendelijke cinema" onder de genomineerden. In zijn geval betekende dat gewoon dat hij pissig was omdat 'Dossier K' niet bij de kanshebbers voor beste film zat, en dat het eigenlijk al erg genoeg was dat films als 'Lost Persons Area' en 'Altiplano' gemààkt werden, laat staan dat we ze ook nog eens onder de aandacht van een publiek gaan brengen. Dat soort film, gemaakt voor (huiver!) cinefielen of (walg!) zelfs intellectuelen, dat kan blijkbaar echt niet op een prijsuitreiking die, althans in theorie, wordt uitgereikt op basis van verdienste en niet van box office succes. Wat wellicht meteen de reden is waarom men ditmaal bij de drie genomineerde films, naast 'Rundskop' (de geheide winnaar) en 'Adem' (sowieso een knappe prent) ook 'Frits en Freddy' heeft gezet. De heer Verheyen zal alvast geen klagen hebben: alledrie de films waren kassuccessen en dus klaarblijkelijk publieksvriendelijk genoeg. Een mens kan zich wel afvragen of pakweg 'Noordzee Texas', '22 mei' of 'Turquaze' kwalitatief niet een tikkel sterker in hun schoenen stonden, maar wie heeft er ooit kwaliteit tussen zijn boterhammen gesmeerd? Je kunt jezelf, als je echt niets beters te doen hebt, ook de vraag stellen of het niet een beetje vreemd is dat Peter Van Den Begin, voorzitter van de jury, een hoofdrol speelde in 'Frits en Freddy', maar goed, moving right along.

Dat alles is immers sowieso maar borrelpraat, aangezien 'Rundskop' vrijwel zeker met de prijzen gaat lopen - en terecht, want het is ook simpelweg de beste Vlaamse film van het voorbije jaar (plus nog enkele jaren daarvoor). En zolang 'Zot van A' maar met lege handen naar huis gaat, ben ik al lang tevreden.

Los van dat alles is een weekje Oostende in ieder geval een weekje intens filmplezier, waar we u alvast graag een voorschot op geven. Vier van de avant premières hebben we al voor u gezien, en we hebben natuurlijk ook nog de besprekingen van de Vlaamse films die vertoond zullen worden (geschreven over de loop van het voorbije jaar). En nu we toch bezig zijn, gooien we er ook enkele titels uit de "Master's Selection" bovenop, de persoonlijke keuze van Peter Van Den Begin. Deze laatste titels zijn ooit door ons besproken in het kader van retrospectieve specials.

Er zullen regelmatig updates komen, dus hou ons in de gaten!

E-mailadres Afdrukken