Banner

Fuck Hollywood! De filmzomer voor alternativo's

Dennis Van Dessel - 26 mei 2011


Het grote blockbustergeweld kondigt zichzelf alweer luid en duidelijk aan - comic book verfilmingen, sequels en prequels gaan tot september het leven in de multiplex domineren. Maar geloof het of niet, er is nog altijd een selectie voor wat men in vervlogen tijden wel eens het unserved audience noemde. Mensen zoals u en ik, dus. We werpen een blik op wat de arthouse cinema's ons deze zomer te bieden hebben.

Get Low
Robert Duvall, Bill Murray en Sissy Spacek spelen de hoofdrollen in deze indie film over een oude kluizenaar die zijn einde voelt naderen, maar eerst nog een stuk of wat demonen wil verdrijven. Wij zagen hem al tijdens het laatste Filmfestival van Gent, en waren maar matig enthousiast. Maar er wordt wél stevig geacteerd, en als tegengif voor de nieuwste 'Transformers' zal dit ongetwijfeld kunnen tellen.
Release: 1 juni

Robert Mitchum est Mort
Een werkloze, gedeprimeerde acteur wordt door zijn manager meegenomen op een roadtrip, om een bekende Amerikaanse regisseur te ontmoeten. Olivier Gourmet, u bekend als het expressieve achterhoofd uit 'Le Fils' van de gebroeders Dardenne, is altijd de moeite van het bekijken waard, en het geheel profileert zich als een "droge tragikomedie". Klinkt alvast "anders", vindt u niet?
Release: 1 juni

Essential Killing
Vincent "ik laat Chloe Sevigny wel eens graag on camera aan mijn toeter hangen" Gallo en Emmanuelle "het is mevrouw Polanski" Seigner zijn de protagonisten van 'Essential Killing', een drama over een Afghaan die door het Amerikaanse leger illegaal gevangen wordt gezet, ontsnapt, en daarna de barre Oost-Europese winter moet overleven. Alweer een onafhankelijk drama dat zich afzet tegen de Amerikaanse inmenging in het Midden-Oosten? Tja, we zullen zien. De premisse in ieder geval intrigerend genoeg om ons nieuwsgierig te maken.
Release: 8 juni

A Separation
Ja, in Iran maken ze blijkbaar ook nog steeds films. Goeie, zelfs, als we de jury van het Filmfestiva van Berlijn mogen geloven, de 'A Separation' met drie beertjes naar huis stuurde. Een man en vrouw overwegen naar het buitenland te verhuizen. Wanneer de man besluit om toch maar thuis te blijven, neemt zijn echtgenote dat niet. 'A Separation' wordt omschreven als een intelligente studie van religieuze onverdraagzaamheid en seksisme. Zeg nu zelf: wat wil je nog meer van een zomerfilm?
Release: 15 juni

Cedar Rapids
Niet echt wat je noemt een zware arthouse-film, maar wel een relatief kleinschalige komedie, die zowaar een punt probeert te maken over het zakenleven. In 'Cedar Rapids' speelt 'The Hangover'-ster Ed Helms een schlemiel die naar een conventie voor verzekeraars trekt en daar onder andere onze held John C. Reilly en Sigourney Weaver tegen het lijf loopt. De prent belooft in ieder geval een eigenzinnige bedoening te worden, en in combinatie met de cast zou dat wel eens mooie resultaten kunnen opleveren.
Release: 15 juni

Midnight in Paris
Woody Allen heeft weer een nieuwe, wat inhoudt dat de meeste mensen al wel min of meer weten of ze moeten gaan kijken of niet. 'Midnight in Paris' is een romantische fantasie, waarin Owen Wilson terechtkomt in het Parijs van meer dan 100 jaar geleden. De prent wordt qua sfeer alvast vergeleken met 'Vicky Christina Barcelona', hoewel de non believers natuurlijk weer klagen over de onrealistische manier waarop Allen de stad Parijs benadert, en zijn intellictuele name dropping.
Release: 15 juni

Brighton Rock
Rowan Joffé, de scenarist van '28 Weeks Later' en 'The American', regisseert deze nieuwe verfilming van de roman van Graham Greene (die ooit al een klassieke filmbehandeling kreeg in 1947, met Richard Attenborough in de hoofdrol). Sam Riley, die ooit Ian Curtis speelde in Anton Corbijns 'Control', speelt ditmaal hoofdpersonage Pinkie. Hij wordt omringd door een aardige staalkaart van de Britse acteerwereld: John Hurt, Helen Mirren, Andy Serkis en ga zo maar door. Het is haast ondenkbaar dat Joffé de eerdere film zal kunnen overtreffen, maar de geloofsbrieven liggen er wel.
Release: 22 juni

Drei
Tom Tykwer keert terug naar de heimat voor dit waarlijk bizarre verhaal over een verveeld bourgeois-koppel waarvan zowel de man als de vrouw, zonder dat van elkaar te weten, een buitenechtelijke relatie begint met dezelfde man. De free love-sfeer van de jaren zestig en zeventig is levend en wel in deze vreemde tragikomedie, waarin zelfs een grafisch in beeld gebrachte teelbalverwijdering grappig bedoeld is. Als film stelt 'Drei' niet veel voor, maar speciaal is hij zeker.
Release: 29 juni

Blue Valentine
Ophef in Amerika, want in het indie drama 'Blue Valentine' wordt Michelle Williams naar verluidt relatief expliciet oraal bediend door Ryan Gosling. Voor het overige kreeg de film vrijwel uitsluitend positieve kritieken, maar er waren een aantal montage-ingrepen nodig om hem met een R-rating in de zalen te krijgen. Niet dat we daarvoor zouden gaan kijken, natuurlijk, maar echt, wat is die Yanks hun probleem met seks?
Release: 13 juli

Swooni
En dan moeten we al meteen fast forwarden naar het einde van de zomer om nog eens wat alternatief spul terug te vinden waarvan we zeker zijn dat het bij ons zal uitkomen. 'Swooni' is een Vlaamse productie, van regisseur Kaat Beels, met een ensemble cast, waaronder Natali Broods, Viviane De Muynck en Maaike Neuville. De prent ziet er niet meteen uit als een nieuwe 'Rundskop', maar we laten ons graag verrassen.
Release: 24 augustus

E-mailadres Afdrukken
 
Fuck Hollywood! De filmzomer voor alternativo's

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST