Banner

Planeet Hollywood slaat toe - een vooruitzicht op de zomerblockbusters!

Dennis Van Dessel - 15 mei 2011
Met de release van 'Fast Five' en 'Thor' is het helemaal officieel: de blockbuster-zomer is begonnen. Popcornkauwers overal ter wereld houden zich al klaar voor de komende 3D-spektakels, de meer cinefiele medemens kijkt er met wat meer achterdocht tegenaan. En hoewel we er de mensen niet naar zijn om films te recenseren op basis van hun trailer (zien wij er uit als Patrick Duynslaegher, misschien?), proberen we toch al even het orakel in onszelf boven te halen en het kaf van het Hollywoodkoren te scheiden.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Ja, daar zaten we echt op te wachten. Na de haast ondraaglijk gezwollen, compleet door de speciale effecten verstikte delen twee en drie, komt er alsnog een vierde deel van de piratenreeks met Johnny Depp. Alles hangt af van de box office, maar 'On Stranger Tides' wordt alvast voorgesteld als het eerste deel van een nieuwe trilogie. Keira Knightley en Orlando Bloom doen niet meer mee, Geoffrey Rush is wél weer van de partij en Penelope Cruz en Ian McShane zijn nieuwkomers in de cast. Gore Verbinski werd eveneens afgevoerd en vervangen door Rob Marshall, maker van 'Chicago' en (God help ons!) 'Nine'.
Suckpotentieel: immens. De enige manier waarop dit zou kunnen werken, is door een bocht van 180 graden te maken, de actie en speciale effecten enigszins in te perken en, net zoals in het zeer vermakelijke eerste deel, 'Curse of the Black Pearl', opnieuw meer in te zetten op de humor. Het zou mooi zijn, maar eerlijk: we rekenen er niet op.
Release: 18 mei
Release NL: 18 mei

The Hangover Part II
Eindelijk nog eens een ouderwets Romeins cijfer achter de titel van een film die zich er niet voor schaamt een sequel te zijn. De eerste 'Hangover' was een redelijk plezierige komedie, maar eerlijk: had u achteraf het gevoel dat u niet kon wachten op het vervolg? Wij ook niet. Hoe dan ook, alle key players zijn weer aanwezig, zonder cameo van Mel Gibson. De heer Vincent Van Peer heeft alvast zijn bouwvakkershelm met twee blikjes bier opgezet in afwachting.
Suckpotentieel: matig. Grote cinema zal dit niet zijn, maar de kans op een grote ramp is relatief klein, al was het maar omdat dit geen action extravaganza is.
Release: 25 mei
Release NL: 26 mei

X-Men: First Class
We keren terug naar de jaren zestig om de jeugd te volgen van professor Charles Xavier en Erik Lehnsherr, beter bekend als Magneto. Deze prequel heeft de lastige klus om de zure smaak van 'Wolverine' uit onze mond weg te spoelen, maar heeft wel een zeer levensvatbare premisse, goede acteurs (James McAvoy, Michael Fassbender en Jennifer 'Winter's Bone' Lawrence doen mee) en een vrij positieve buzz. Ook meegenomen: géén 3D! Yes!
Suckpotentieel: is er wel, maar wij voorspellen dat dit een meevaller gaat zijn.
Release: 1 juni
Release NL: 2 juni

Kung-Fu Panda 2: The Kaboom of Doom
Typisch een geval van: "we zouden maar gek zijn om géén sequel te maken". De eerste 'Kung-Fu Panda' was een onderhoudende, maar nogal luie animatiefilm, die simpelweg genoeg geld opbracht om het mathematisch vrijwel zeker te maken dat een vervolg ook succesvol zou zijn. En zo werd deze 'Kung-Fu Panda 2' een film die er letterlijk alleen maar kwam omdat de boekhouding van Dreamworks zei: "Doe maar, jongens."
Suckpotentieel: enorm. Bij de eerste film hebben we een paar keer gegniffeld, maar toen hij onlangs op tv werd vertoond, hadden we na een half uur toch al betere dingen te doen.
Release: 15 juni
Release NL: 15 juni

Cars 2
Pixar vliegt net iets te gretig in de sequels, als u het ons vraagt. 'Toy Story 3' was echt uitstekend, maar 'Cars' blijft één van de mindere goden uit het Pixar-pantheon, dus waarom juist daarop een vervolg? De populariteit van het figuurtje Lightning McQueen zal er wel iets mee te maken hebben - het sympathieke rode autootje heeft al zowat alles versierd, met de mogelijke uitzondering van pessariums. Hoewel we daar niet zeker van kunnen zijn. Pixar zal in ieder geval een zeer sterk scenario nodig hebben om dit te doen werken, maar hey: dit zijn de mannen die 'Wall-E' en 'Ratatouille' hebben gemaakt. Wie zei er daar iets over een sterk scenario?
Suckpotentieel: niet onbestaande, maar wel klein. Gezien het track record van de studio geven we deze graag het voordeel van de twijfel.
Release: 29 juni
Release NL: 6 juli

Transformers: Dark of the Moon
Michael Bay, beter bekend als de Antichrist van de cinema, slaat opnieuw toe met zijn derde Tranformersfilm. Gung ho-Amerikanisme en hoofdpijnverwekkende actie krijgt u sowieso. Als het écht meezit, gooit Bay er zelfs, helemaal gratis, nog wat aanstootgevende raciale stereotypes tegenaan. Gewoon omdat hij ons zo graag ziet.
Suckpotentieel: 100 procent.
Release: 29 juni
Release NL: 30 juni

Larry Crowne
Deze staat enkel op de lijst omwille van de star power: Tom Hanks schrijft, regisseert én speelt samen met Julia Roberts de hoofdrol in deze tragikomedie over een man die ontslagen wordt en dan maar opnieuw naar de universiteit trekt. Duidelijk bedoeld als tegenprogrammering voor iedereen die de (al dan niet geanimeerde) actie even beu is. Gezien het low key-verhaal en het feit dat dit geen deel uitmaakt van een franchise, zal 'Larry Crowne' vooral dienen als een graadmeter voor de commerciële kracht van Hanks en Roberts.
Suckpotentieel: Hanks is nooit vies geweest van wat sentiment op zijn tijd, dus een klef jankfestijn is niet ondenkbaar.
Release: 6 juli
Release NL: 7 juli

Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2
U weet al of u 'm goed gaat vinden of niet. De fans van de vorige delen zullen met geen stokken te weerhouden zijn om ook deze finale te gaan bekijken. Alle anderen blijven beter thuis. Zelf hebben we altijd wel een (toegegeven, lichtjes irrationeel) boontje gehad voor de avonturen van de jonge tovenaar. De zelfrelativerende humor, de menselijkheid ervan... Het werkte wel. In dit geval zult u er wel mee moeten kunnen leven dat dit enkel de tweede helft is van het laatste boek, wat betekent dat 'Deathly Hallows, Part 2' meer dan waarschijnlijk louter bestaat uit wall to wall-action.
Suckpotentieel: vond u dat de vorige delen suckten? Zo ja, dan is het suckpotentieel gegarandeerd. Zo nee, dan is die zo goed als nihil.
Release: 13 juli
Release NL: 13 juli

Super 8
J.J. Abrams maakt een geestelijke verwant aan de vroege films van Steven Spielberg (die overigens als producer op de aftiteling staat) met 'Super 8'. Kinderen in de hoofdrol, een klein stadje, een seventies setting, and plenty of things that go bump in the night. Abrams mag zijn tegenbelichting uit 'Star Trek' ditmaal iets meer in toom houden, maar dit kan een topper zijn.
Suckpotentieel: zeer klein. Dit ziet er uit als het soort film die Spielberg opnieuw zou moeten maken.
Release: 27 juli
Release NL: 18 augustus

Rise of the Planet of the Apes
James Franco speelt de hoofdrol in dit origin story, waarin getoond wordt hoe de apen de wereld overnemen, en daarmee de eerste stappen zetten in de richting van de beruchte "damn you all to hell"-scène. Ditzelfde verhaal werd eigenlijk al verteld in de sequels op de originele 'Planet of the Apes', maar dat houdt een beetje Hollywoodproducer natuurlijk niet tegen. Tim Burton beet tien jaar geleden zijn tanden op pijnlijke wijze stuk op de 'Apes'-mythologie, maar Rupert Wyatt, regisseur van het aardige 'The Escapist', denkt beter te kunnen. Andy Serkis, Brian Cox en John Lithgow doen ook mee.
Suckpotentieel: de regisseur en cast kunnen wel wat, maar dit heeft eigenlijk alles tegen. Een verhaal dat al veertig jaar geleden afgeleefd was, een silly premisse en slechte voorgangers. We houden ons hart vast.
Release: 3 augustus

Cowboys and Aliens
De titel klinkt alvast onweerstaanbaar campy, en ook de cast mag er zijn: Harrison Ford en Daniel Craig spelen de hoofdrollen als twee cowboys die een stel pas gelande aliens moeten tegenhouden. Sam Rockwell, Olivia Wilde en Paul Dano spelen belangrijke bijrollen. Jon Favreau regisseert - 'Iron Man' bewijst dat actie niet helemaal zijn ding is, maar een tongue in cheek-toon zou wel moeten lukken. Als ze dit goed aanpakken, kan dit heerlijke nonsens worden.
Suckpotentieel: wel wat. Als Favreau zijn actie te rommelig ensceneert of tijdens de laatste 45 minuten zichzelf laat verleiden tot een eindeloze effectenfinale, kan dit pijnlijk mislopen.
Release: 10 augustus
Release NL: 11 augustus

The Green Lantern
Martin Campbell wist al twee keer de James Bond-reeks te doen opflakkeren - midden jaren negentig met 'GoldenEye', en recenter met 'Casino Royale', maar is voor de rest vooral verantwoordelijk voor middelmatige actiefilms als 'The Mask of Zorro' en 'Vertical Limit'. Nu mag hij proberen een nieuwe franchise op gang te trekken met comic book movie 'The Green Lantern'. Ryan Reynolds speelt de hoofdrol.
Suckpotentieel: zeer groot. De eerste beelden roepen onaangename herinneringen op aan de Batmanfilms van Joel Schumacher.
Release: 10 augustus
Release NL: 4 augustus

Captain America: the First Avenger
Een zoveelste set-up movie voor 'The Avengers', de superhero mash-up movie die er in 2012 staat aan te komen, met Chris Evans als superheld die tot-in-het-oneindige-altijd-eentje-meer Amerikaans is dan eender wie. Hugo Weaving, Tommy Lee Jones en Dominic Cooper spelen bijrollen.
Suckpotentieel: bijna gegarandeerd. Het überamerikaanse toontje is op zich al genoeg om ons te doen kokhalzen.
Release: 17 augustus
Release NL: 21 juli

Tot zover de grote popcornfilms van de komende zomer. Maar wat kan u dat schelen, als intelligente, De Morgen-lezende, Canvas-kijkende meerwaardezoeker? U bent veel meer geïnteresseerd in de alternatieve programmering. Geen nood: volgende week geven u een feilloos overzicht van de arthousefilms van deze zomer!

E-mailadres Afdrukken
 
Planeet Hollywood slaat toe - een vooruitzicht op de zomerblockbusters!

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST