Banner

And the award goes to... Oscar 2011! De resultaten zijn bekend!

Dennis Van Dessel - 05 februari 2011Een tijdje geleden maakten we onze voorspelling over de winnaars en verliezers van de Oscars 2011. En onze glazen bol werkt blijkbaar nog behoorlijk goed: de ceremonie verliep grotendeels zoals verwacht. De show zelf was eerder slapjes; een openingspresentatie was er nauwelijks. Franco en Hathaway wezen voor het algemeen goed hun familie aan en kwamen daarna slechts sporadisch terug om een nogal flauw stukje op te voeren. Gelukkig viel er meer te beleven tijdens de speeches: Melissa Leo werd wellicht de eerste persoon die "fuck" zei tijdens haar dankwoord, Randy Newman bleef hilarisch koeltjes onder de hele boel en Colin Firth toonde dat hij echt wel een flegmatieke Engelsman is.

Beste film

127 Hours
Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids are All Right
The King's Speech
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter's Bone
Wie er van ons mag winnen: Hoe goed sommige van de andere genomineerden ook waren, 'Black Swan' was de enige echt gedurfde film van de hoop. Een film waarbij wij buiten kwamen met een gevoel van "wow, dit hebben we nu nog eens niet vaak gezien". No way dat hij wint, maar wij zouden er blij mee zijn.
Wie er gaat winnen: 'The Social Network' was lange tijd grote favoriet, maar stilaan is er een backlash op gang gekomen tegen de film. De mensen beginnen 'Social Network'-moe te worden. Met 12 nominaties en winst bij de Director's Guild én de Producer's Guild is 'The King's Speech' de grote favoriet. Want jammer is, want die film is net het soort van tandeloos kostuumdrama waar de Academy juist van afgekickt leek.
Hadden we gelijk? Yup. Niet dat deze zich moeilijk liet voorspellen: de veiligste, meest traditionele film heeft gewonnen.

Beste regisseur

Darren Aronofsky voor Black Swan
Ethan & Joel Coen voor True Grit
David Fincher voor The Social Network
Tom Hooper voor The King's Speech
David O'Russell voor The Fighter
Wie er van ons mag winnen: Darren Aronofsky. Opnieuw: lef, panache!
Wie er gaat winnen: David Fincher of Tom Hooper. Fincher heeft het voordeel dat hij al langer bezig is en al eerder werd genomineerd, Hooper heeft de positieve buzz rond zijn film mee. We hopen dat het tussen die twee dan Fincher wordt, maar het zal sowieso maar met een neuslengte zijn.
Hadden we gelijk? Tja, we speelden een beetje op twee paarden, maar het was Tom Hooper die ermee ging lopen. Onterecht: David Fincher is verreweg de sterkste, meest individuele regisseur van de twee, terwijl we van Hooper een beetje vrezen dat hij de 'Shakespeare in Love' van 2011 heeft gemaakt. Zo'n film die niet slecht is, maar waarvan je over 10 jaar denkt: heeft dié ooit een Oscar gewonnen?

Beste acteur (hoofdrol)

Javier Bardem voor Buitiful
Jeff Bridges voor True Grit
Jesse Eisenberg voor The Social Network
Colin Firth voor The King's Speech
James Franco voor 127 Hours
Wie er van ons mag winnen: Mja, doe dan toch maar Colin Firth, al was het maar omdat hij in 'A Single Man' nog veel briljanter was.
Wie er gaat winnen: Colin Firth, of we eten onze schoenen op. Javier Bardem zit in een matig ontvangen film, Jeff Bridges is vorig jaar al in de prijzen gevallen en zowel Jesse Eisenberg als James Franco zijn jong geweld dat nog wel even kan wachten. Firth is een gevestigde waarde die al één keer een ander heeft moeten laten voorgaan. Het is zijn tijd en het zij hem gegund.
Hadden we gelijk? Does a bear shit in the woods?

Beste actrice (hoofdrol)

Annette Bening voor The Kids are All Right
Nicole Kidman voor Rabbit Hole
Jennifer Lawrence voor Winter's Bone
Natalie Portman voor Black Swan
Michelle Williams voor Blue Valentine
Wie er van ons mag winnen: Dit is de enige grote categorie waarin we meer dan één film nog niet gezien hebben. Maar we kunnen ons ook moeilijk voorstellen dat Kidman of Williams ons zó van de sokken blazen als Portman in 'Black Swan'.
Wie er gaat winnen: Opnieuw geen twijfel: Natalie Portman. Ze heeft al zowat alle prijzen ter wereld gewonnen met haar rol, is razend populair en staat tegenover films die, op 'The Kids are All Right' na, veel minder aan bod zijn gekomen bij andere awards shows.
Hadden we gelijk? De twee grote acteercategorieën waren het makkelijkst te voorspellen dit jaar. Ja, dus.

Beste acteur (bijrol)

Christian Bale voor The Fighter
John Hawkes voor Winter's Bone
Jeremy Renner voor The Town
Mark Ruffalo voor The Kids are All Right
Geoffrey Rush voor The King's Speech
Wie er van ons mag winnen: 'The Town' was geen Oscarfilm (hoewel we het toch een onderschatte prent vonden), maar Jeremy Renner staat daar wel geloofwaardig intens te wezen, zonder over de top te gaan. We hopen op een verrassing in deze categorie.
Wie er gaat winnen: Christian Bale, die in 'The Fighter' precies het soort over de top "zie mij hier staan acteren"-prestatie geeft waar de Academy gek op is. Tenzij Bale's opvliegende persoonlijkheid hem toch parten speelt en de Academy veiligheidshalve gewoon Geoffrey Rush nog eens een beeldje geeft.
Hadden we gelijk? Yup. Bale viste naar een Oscar, en hij had beet ook. Volkomen onterecht, overigens.

Beste actrice (bijrol)

Amy Adams voor The Fighter
Helena Bonham Carter voor The King's Speech
Melissa Leo voor The Fighter
Hailee Steinfeld voor True Grit
Jacki Weaver voor Animal Kingdom
Wie er van ons mag winnen: Hailee Steinfeld toonde een volwassenheid en controle in haar vertolking in 'True Grit', die echt diep indrukwekkend is. Dus hoewel Amy Adams een ongelooflijk schatje is en Helena Bonham Carter stilaan wel eens aan een beloning toe is voor haar lange carrière, verdient zij hem het meest.
Wie er gaat winnen: Deze race ligt wide open. Dit is de categorie die meestal het moeilijkst te voorspellen is. Wil de Academy nog eens een 14-jarige het podium opsleuren (wat altijd schattige tv oplevert), moedigen ze Amy Adams aan om vooral haar rol van coming lady waar te blijven maken of wordt het Bonham Carter voor een soort tussentijdse lifetime achievement award? We durven toch te gokken op Steinfeld.
Hadden we gelijk? Deze lag inderdaad wide open, en het was Melissa Leo die ermee ging lopen, wellicht omdat veel Academyleden haar vertolking in 'Frozen River' nog niet vergeten waren. Hailee Steinfeld verdiende hem meer.

Beste origineel scenario

Mike Leigh voor Another Year
Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington voor The Fighter
Christopher Nolan voor Inception
Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg voor The Kids are All Right
David Seidler voor The King's Speech
Wie er van ons mag winnen: De cinefiel in ons zegt Mike Leigh, maar goed, laat ons dan toch maar erkennen dat de plot van 'Inception' echt wel clever bedacht was. Vooral omdat de andere drie scenario's niet echt zo indrukwekkend zijn.
Wie er gaat winnen: Elk jaar denk je dat de Academy in deze categorie gaat verrassen, en elk jaar doen ze 't niet. David Seidler voor The King's Speech, dus.
Hadden we gelijk? Ja hoor. Zo zie je maar dat de Weinsteins nog steeds een geweldige Oscarcampagne op gang kunnen brengen als ze willen.

Beste bewerkt scenario

Danny Boyle, Simon Beaufoy voor 127 Hours
Aaron Sorkin voor The Social Network
Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich voor Toy Story 3
Joel & Ethan Coen voor True Grit
Debra Granik, Anne Rosselini voor Winter's Bone
Wie er van ons mag winnen: Die briljante dialogen van 'The Social Network' kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Doe ons maar Aaron Sorkin.
Wie er gaat winnen: Aaron Sorkin. De gebroeders Coen hebben hun prijs gehad en 'The Social Network' valt gewoon ook op als een dialooggedreven film. Dat moet gevolgen hebben.
Hadden we gelijk? Aaron Sorkin won en leverde een speech af die zich kan meten met eender welke razend snel afgehaspelde monoloog van zijn personages.

Beste animatie film

How to Train Your Dragon
L'Illusioniste
Toy Story 3
Wie er van ons mag winnen: al was het maar om tegendraads te zijn: 'L'Illusioniste'. Waar zit trouwens die nominatie voor 'Mary and Max'?
Wie er gaat winnen: 'Toy Story 3'. D'uh.
Hadden we gelijk? D'uh.

Beste niet-Engelstalige film

Biutiful (Mexico)
Dogtooth (Griekenland)
In a Better World (Denemarken)
Incendies (Franstalig Canada)
Hors-la-loi (Algerije)
Wie er van ons mag winnen: We stemmen blanco op deze categorie, omdat alleen 'Dogtooth' en 'Incendies' voorlopig bij ons zijn uitgekomen.
Wie er gaat winnen: We gokken op 'Biutiful', omdat het de enige is die gemaakt is door een gevestigde regisseur (Alejandro González Iñárritu), en omdat Javier Bardem (ook een gekend gezicht) hier blijkbaar echt wel sterk in was.
Hadden we gelijk? Helemaal niet. De winst van 'In a Better World' was één van de verrassingen van de avond.

En dat was 'm. Voor volgend jaar hopen we op de aanwezigheid van iets grappiger presentatoren en David Fincher als beste regisseur. Of Darren Aronofsky, waarom niet?

E-mailadres Afdrukken