Banner

The battle of the pixels

Dreamworks vs Pixar

Dennis Van Dessel - 19 december 2009


Twee studio's hebben het voortouw genomen in de steeds feller gecontesteerde markt van animatiefilms: Pixar, in samenwerking met Disney, en Dreamworks. Aanvankelijk leek het nog gelijk op te gaan tussen de twee, maar naarmate het decennium vorderde, werd de winnaar steeds duidelijker.

1. Dreamworks: Shrek (2001 - 2007)
De eerste keer was het nog enorm leuk, de tweede keer was het allemaal nog ça va en de derde keer mochten ze echt wel opkramen. 'Shrek' luidde het tijdperk in van de clevere, volop van knipoogjes voorziene animatiefilm en graafde daarmee zijn eigen graf. Na een tijdje houden die postmoderne lolligheden namelijk op met werken. En dat tijdje is al een tijdje geleden ondertussen.

2. Pixar: Finding Nemo (2003)
Dit hartverwarmend en visueel verrukkelijke verhaaltje wist klein en groot te bekoren. Quotes zoals "Quick, to the top of Mount Wanna-hock-a-loogie!" en een simpel: "Mine!" zijn geweldig.

3. Dreamworks: Shark Tale (2004)
Hier begonnen ze het dus zwaar te verklooien. Personages die op hun stemacteurs lijken en veel referenties naar gangsterfilms kunnen niet verbergen dat dit een vermoeiende "kijk-ons-eens-hip-wezen" film is zonder hart of ziel.

4. Pixar: The Incredibles (2004)
Pixar deed datzelfde jaar exact het tegenovergestelde: ze vertelden een sterk verhaal waarin niét elke dertig seconden op een dijenkletser werd gemikt, met herkenbare personages en geweldige actiescènes. Pixar nam dan ook steeds meer de leiding over zijn concurrenten.

5. Dreamworks: Flushed Away (2006)
Om wat verse ideeën in de studio te pompen, deed Dreamworks daarna een beroep op een aantal van de breinen achter 'Wallace and Gromit' voor dit geinige avonturenverhaal rond een rat in de riolen van Londen. Een stap in de goede richting, maar toch, het niveau van een Pixar haalden ze niet.

6. Pixar: Ratatouille (2007)
Brad Bird, de regisseur van 'The Incredibles', nam de regie van dit project over van Jan Pinkava na "creatieve meningsverschillen" met de studio. 'Ratatouille' had ook vanaf het begin het air van een moeizame productie, maar kijk, Bird maakte er een fantastisch sympathieke film van die je buitenstuurde met razende honger.

7. Dreamworks: Over the Hedge (2006)
Bruce Willis speelde de hoofdrol in 'Over the Hedge', een poging van Dreamworks om af te stappen van de postmoderne knipogerij en zelfs een ecologisch boodschapje te verkondigen. Het resultaat was absoluut beter dan 'Shark Tale' en 'Shrek 3', maar bleef erg licht wegen.

8. Pixar: Wall-E (2008)
Oké, de tweede helft is iets minder dan de eerste, maar dan nog... Die eerste helft is zó magisch, zó briljant, dat de film daarmee zijn plaatsje in elke eindejaarslijst verdiende. We zijn er op de redactie niet over uit welke Pixar nu de beste is, maar dat 'Wall-E' ergens bovenaan op de lijst staat, lijdt geen twijfel.

9. Dreamworks: Kung Fu Panda (2008)
Als tegenprogrammering speelde Dreamworks op veilig met Kung Fu Panda, waarin we veel slapstick en grappen rond lichaamsfuncties kregen. Sporadisch amusant, maar o zo voorspelbaar en conventioneel.

10. Pixar: Up (2009)
Opnieuw een film die dezelfde kritiek kreeg als 'Wall-E': het begint wondermooi en gaat daarna toch een beetje bergaf. Maar zelfs "bergaf" is nog altijd van een duizelingwekkend hoog niveau. De eerste tien minuten van 'Up' zijn zonder meer het beste dat Pixar ooit heeft gemaakt.

De winnaar: wat denkt u zelf? Pixar is de enige filmstudio wiens naam sowieso al een kwaliteitslabel is. Binnenkort 'Toy Story 3': het is de eerste keer dat we zo naar een sequel hebben uitgekeken.

Keer terug naar het decennium-overzicht!
E-mailadres Afdrukken
 
The battle of the pixels

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST