Banner

2009 volgens Dennis

Dennis Van Dessel - 19 december 2009


We hebben een goed, maar niet uitzonderlijk filmjaar gehad. Het oscarvoer van 2008 ('Doubt', 'Slumdog Millionaire') kwam bij ons naar goede gewoonte alweer uit in januari en februari, zodat we die noodgedwongen altijd een jaar later in onze lijstjes moeten opnemen. Tussendoor heel wat aanvaardbaar entertainment, maar slechts een paar die me echt van m'n sokken wisten te blazen.

TOP 10

1. Antichrist

Ja, Lars Von Trier is een vijs kwijt, so what else is new? Zijn ultragewelddadige horrorfilm is echter ook een gelaagde, intense, sfeervolle en prachtig gefotografeerde prent, met zonder meer de grootste cojones van het jaar.

2. Coraline

De beste animatiefilm van het jaar is ditmaal voor de verandering eens geen Pixar, maar wel dit vreemde, morbide sprookje, dat een unieke lugubere sfeer combineert met sterke ideeën en een prachtige soundtrack.

3. Inglourious Basterds

QT is back, en hoe! War exploitation movies werden twintig, dertig jaar geleden ook al gemaakt, maar het is pas nu Tarantino er zijn hommage aan maakt, dat sommigen het nodig vinden om op hun paard te kruipen. Zeurpieten. Dit is een fantastisch geregisseerde prent, spannend en onvoorspelbaar. Meer van dat!

4. Up
De eerste tien minuten zijn genoeg om je helemaal in te pakken. Daarna kunnen de makers dat geweldige niveau niet meer helemaal evenaren, maar 'Up' blijft sowieso wel weer een pareltje in de steeds groter wordende Pixar-kroon.

5. Doubt
Philip "de beste acteur ter wereld" Hoffman en Meryl Streep gaan een geweldig acteerduel aan in dit ingehouden, subtiel drama, dat beloond had moeten met een paar oscars, maar overdonderd werd door het (toch ietwat overroepen) 'Slumdog Millionaire'.

6. Troubled Water

Een crimineel komt na vele jaren vrij en probeert een rustig leven op te bouwen als organist, maar loopt dan plots de moeder van zijn slachtoffer tegen het lijf. Zware thema's en nog zwaardere symboliek, maar op het einde breekt garanti je hart.

7. Un Prophète

Een jonge man gaat als kleine garnaal de gevangenis in, en komt er als grote gangster buiten. Inhoudelijk soms ietwat verwarrend, maar knap gemaakt drama met uitstekende acteerprestaties.

8. District 9

De verrassing van het jaar: wat een gewone actiefilm had kunnen zijn, werd een scherpe, maatschappijkritische prent met een geweldige drive. Het eerste half uur is fenomenaal.

9. De Helaasheid der Dingen

Van Groeningen doet het weer. Zijn verfilming van de best-seller van Dimitri Verhulst vijlt hier en daar de scherpe tanden van het boek wat bij, maar blijft een knap exposé van de cafécultuur in Vlaanderen.

10. Let the Right One In

Ofwel: 'Twilight' voor mensen die graag goede films zien. Een gevoelige film, die durft te confronteren en inhoud biedt waar 'Twilight' haarlak geeft.

Ik heb me ook enorm geamuseerd bij: 'Drag Me to Hell', 'Frost/Nixon', 'Moon', 'Anvil! The Story of Anvil', '(500) Days of Summer', 'The Wrestler' en 'Avatar'.

De grote, voor de hand liggende flops van dit jaar heb ik links laten liggen. U denkt toch écht niet dat ik naar 'New Moon', 'Marley & Me' of 'Dance Flick' ga kijken als mijn (veel te veel lijdende) collega's daar recensies van voorzien, zeker? Dit zijn dan ook eerder de grootste teleurstellingen van het jaar. Films die goed hadden kunnen zijn, maar onverwacht toch suckten.

FLOP 5

1. The Reader
Bekogel mij met rotte tomaten en eieren als je wilt, maar dit was een pretentieus, zelfingenomen stukje cinema dat nadrukkelijk naar prijzen stond te hengelen. Kate Winslet werd één van de vele actrices die terecht een Oscar kreeg voor de verkeerde film

2. Tropa de Elite
Een nogal flauw doorslagje van 'Cidade de Deus' met een onwelriekende politieke boodschap: kill 'em all, let God sort 'em out. Fout!

3. A Christmas Carol

Robert Zemeckis moet echt dringend ophouden met zijn 3D-performance capture obsessie en zich weer gaan concentreren op degelijke scenario's. Visueel knappe, maar levens- en vreugdeloze hervertelling van het klassieke verhaal.

4. Public Enemies

Oh, wat een teleurstelling! Die makke karaktertekening! Die lelijke digitale fotografie! Dat slome tempo! Michael, wat is er aan de hand, jongen?

5. Towelhead

Een 14-jarig meisje laat haar schaamhaar bijscheren door de vriend van haar moeder. En dat is slechts het begin van een diep oncomfortabele seksuele odyssee doorheen de racistische suburbs van Amerika. Dat alles had een geweldige film kunnen opleveren, maar helaas, een sterke clou is ver te zoeken.

That's all, folks!

E-mailadres Afdrukken
 
2009 volgens Dennis

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST