Banner

Een rijmpje verzinnen valt ons zwaar

hier komt Oscaar!

Dennis Van Dessel - 29 januari 2008Met de nog steeds aanslepende schrijversstaking in Hollywood zijn ze nog niet helemaal zeker of de Oscarceremonie op 24 februari wel zal doorgaan. "The show will go on", kondigden de organisatoren onlangs in ieder geval nog aan, dus kitschliefhebbers overal ter wereld (ik beken!) hopen er voorlopig maar het beste van. Wat ook een goeie vraag is: zal er wel een zender zijn die bij ons het hele ding live uitzendt? Verleden jaar hadden ze bij Kanaaltwee immers geen zin om uit hun warme bed te kruipen en konden we naar onze oscars fluiten. Hoe dan ook, met of zonder live gala, prijzen worden er sowieso uitgereikt. We geven een overzicht.

Beste film:
Atonement
Juno
Michael Clayton
No Country for Old Men
There Will Be Blood
Onze favoriet: 't is lastig om te zeggen, omdat we 'There Will Be Blood' nog niet gezien hebben, en die schijnt geweldig te zijn (hetzelfde geldt overigens ook voor de meeste andere categorieën), maar van de overige vier zouden we toch maar gaan voor 'No Country for Old Men'. Het gemiddelde academylid is niet meer van de jongsten, dus de kans bestaat dat de meest klassieke film - 'Atonement' wint, mét of zonder sweet, wet cunt. Anders wordt het vast 'No Country for Old Men'.

Beste regisseur:
Julian Schnabel - Le Scaphandre et le Papillon
Jason Reitman - Juno
Tony Gilroy - Michael Clayton
Joel & Ethan Coen - No Country for Old Men
Paul Thomas Anderson - There Will Be Blood
Onze favoriet: Gaat tussen de Coens en PTA. Na hen genegeerd te hebben voor films als 'Fargo', bestaat er misschien een gevoel dat het dit jaar gewoon de beurt is aan de Coens. Paul Thomas Anderson staat al sinds 'Magnolia' te springen om eens te winnen, maar is nog vrij jong. Die staat waarschijnlijk op het lijstje "volgende keer zeker niet overslaan". Julian Schnabel lijkt ons absoluut kansloos.

Beste acteur (hoofdrol):
George Clooney - Michael Clayton
Daniel Day-Lewis - There Will Be Blood
Johnny Depp - Sweeney Todd
Tommy Lee Jones - In the Valley of Elah
Viggo Mortensen - Eastern Promises
Onze favoriet: Daniel Day-Lewis heeft al zoveel prijzen gewonnen en wordt zo opgehemeld voor zijn rol in 'There Will Be Blood', dat het moeilijk anders kan dan dat hij wint. Johnny Depp is de enige realistische concurrentie, omdat hij ook al een paar keer opvallend is overgeslagen. Maar 'Sweeney Todd' heeft voor de rest maar weinig nominaties binnengehaald én is nu niet bepaald een conventionele film.

Beste acteur (bijrol):
Casey Affleck - The Assassination of Jesse James
Javier Bardem - No Country for Old Men
Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's War
Hal Holbrook - Into the Wild
Tom Wilkinson - Michael Clayton
Onze favoriet: Javier Bardem, zonder twijfel. Hij is zo badass in die film dat als ze 'm die oscar niet geven, hij hen zonder pardon aan gort schiet met een hogedrukgeweer. En terecht.

Beste actrice (hoofdrol):
Cate Blanchett - Elizabeth: The Golden Age
Julie Christie - Away From Her
Marion Cotillard - La Vie En Rose
Laura Linney - The Savages
Ellen Page - Juno
Onze favoriet: Deze wordt al unaniem aan Julie Christie toegekend. De overigen zaten in films die voor de rest maar weinig beroering hebben veroorzaakt (oscargewijs dan toch), en Ellen Page is simpelweg nog te jong.

Beste actrice (bijrol):
Cate Blanchett - I'm Not There
Ruby Dee - American Gangster
Saoirse Ronan - Atonement
Amy Ryan - Gone Baby Gone
Tilda Swinton - Michael Clayton
Onze favoriet: Deze race is wide open. Misschien dat ze deze aan Cate Blanchett geven als troostprijs omdat ze Beste Actrice niet krijgt, maar Tilda Swinton is ook zeker niet kansloos. 'Michael Clayton' zal voor het overige waarschijnlijk de grote verliezer worden van de avond, dus waarom deze éne niet als uitsmijter?

Beste scenario (bewerkt):
Atonement
Away From Her
Le Scaphandre et le Papillon
No Country for Old Men
There Will Be Blood
Onze favoriet: 'Atonement' moet een aartsmoeilijke klus zijn geweest om te schrijven, gebaseerd als het is op een "onverfilmbare" roman. Zo'n inspanning mag best beloond worden. Hoewel zowel de Coens als Paul Tomas Anderson serieuze tegenstanders zijn.

Beste scenario (origineel):
Juno
Lars and the Real Girl
Michael Clayton
Ratatouille
The Savages
Onze favoriet: Deze oscar wordt traditioneel gegeven aan quirky films, die kunnen bewijzen dat de Academy écht nog wel hip is. Een schouderklopje voor 'Juno' of 'The Savages' dus?

Beste animatiefilm:
Persepolis
Ratatouille
Surf's Up
Onze favoriet: Op elk ander jaar zouden we 'Ratatouille' zeggen, maar er was zoveel heisa rond het feit dat 'Persepolis' niet genomineerd werd als Beste Buitenlandse Film, dat hij het hier waarschijnlijk wel zal halen.

Beste buitenlandse film:
Beaufort
Die Fälscher
Katyn
Mongol
12
Onze favoriet: Favoriet, favoriet, waarom zit 'Ben X' er niet tussen, nondedomme?!

Bon, dat is zo ongeveer ons lijstje. Maar wat denkt u ervan? Wie moet er winnen, wie zàl er winnen, wie zal er roemloos ten onder gaan? Reageren, hup, voor één keer hebben we niet liever. De countdown is begonnen!

E-mailadres Afdrukken