Banner

De heren van de hommage

Joel & Ethan Coen

Dennis Van Dessel - 11 januari 2008

Joel & Ethan Coen, twee joodse broers uit Minnesota, maakten hun filmdebuut in 1984 met de low budget film noir 'Blood Simple'. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis. Film na film kozen de broers hun favoriete genres uit, die ze dan naar hun hand zetten en voorzagen van hun eigen, bizarre gevoel voor humor. Het surreële was nooit ver af, de dialogen waren altijd gestileerd en zelfs de personagenamen waren vaak compleet van de pot gerukt.

Maar het werd wel steeds duidelijker hoe getalenteerd de twee wel waren. Hier en daar werd hen een gebrek aan originaliteit verweten, omdat ze te duidelijk hommages brachten aan verschillende genres, maar de manier waarop ze creatief spelen met die genres, is onnavolgbaar. De Coens staan overigens ook bekend als twee van de meest geordende geesten uit de filmindustrie: ze storyboarden al hun films van het eerste tot het laatste shot en schrijven hun dialogen letterlijk uit, tot op de laatste "uhm" en de laatste gestotterde lettergreep. Een berucht verhaal vertelt hoe Jeff Bridges 's ochtends op de set van 'The Big Lebowski' verscheen en in de make-up trailer aan John Goodman vroeg waar de aangepaste versie van de scènes van die dag waren. Goodman, die al twee keer eerder met de Coens had gewerkt, antwoordde dat er geen aanpassingen waren. "Ze filmen wat ze in het script zetten." Bridges had zoiets nog nooit meegemaakt, maar het is typisch voor de werkstijl van de broers.

De laatste jaren bevonden de Coens zich in een ernstige dip, met halve en hele teleurstellingen als 'Intolerable Cruelty' en vooral 'The Ladykillers'. Maar met 'No Country for Old Men', hun terugkeer naar het noir-genre, zijn ze weer volop in hun element. Om dat te vieren, geven we u graag recensies mee van al het voorgaande werk van de broers. Nee, echt, dat is graag gedaan.

Blood Simple
Raising Arizona
Miller's Crossing
Barton Fink
The Hudsucker Proxy
Fargo
The Big Lebowski
O Brother, Where Art Thou
The Man Who Wasn't There
Intolerable Cruelty
The Ladykillers
No Country for Old Men

E-mailadres Afdrukken
 
De heren van de hommage

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST