Banner

Ogers and pirates and thieves, oh my!

Dennis Van Dessel - 03 mei 2007De trend van de zomerse blockbusters is al jaren geleden van het verre Amerika naar onze contreien overgewaaid. Wie kwaliteit wil, mag zich vooral in de winter opwarmen in de cinemazalen, wie liever juicht en met z'n popcorn rondsmijt terwijl een Amerikaanse spierenbundel de wereld redt, mag zich in de zomer vergapen aan een lading sequels, comic book movies en andere meesterwerken.

Het blockbuster seizoen is dit jaar een beetje vroeg maar ook vrij goed ingezet met 'Spider-Man 3'. De perfecte gelegenheid om een blik te werpen op wat de zomer ons zal brengen...

'Pirates of the Caribbean: At World's End'
De verantwoordelijken: Regisseur Gore Verbinski is er weer bij, evenals zowat de hele cast van de vorige twee films - zelfs Geoffrey Rush komt weer kijken. Ditmaal krijgen ze - o, die Hollywoodiaanse postmoderne knipogen! - even het gezelschap van Keith Richards, die een cameootje heeft als Jack Sparrows vader.
De prognose: Alweer een verdomd lange titel voor een verdomd lange film: 'At World's End' zou maar liefst 170 minuten duren. 170! Om dat even in perspectief te plaatsen: 'The Godfather' duurde er 167. En dat was geen piratenfilm. We waren niet bepaald grote fans van het tweede deel, 'Dead Man's Chest', een fameus overladen sequel die nog nét wist te amuseren, maar gerust een half uur korter had gemogen en een strakkere plot had kunnen gebruiken. De terugkeer van Geoffrey Rush zou wel eens in het voordeel kunnen spelen van dit sluitstuk van de piratentrilogie, maar verder vrezen we dat de onvergelijkbare Johnny Depp zowat de enige troef wordt die de franchise nog over heeft.
Release: 23 mei

'Grind House: Death Proof'
De verantwoordelijken: Quentin Tarantino en Robert Rodriguez spanden samen om 'Grind House' te maken, een ode aan de science fiction/horror double features van weleer. Twee films, met een paar neptrailers ertussen = drie uur pure camp. De beslissing om beide films bij ons afzonderlijk uit te brengen werd al snel genomen. 'Death Proof' is het Tarantino-segment, en hij doet daarvoor beroep op Rosario Dawson en king of the B-movies Kurt Russell.
De prognose: De critici waren in de VS erg lovend over 'Grind House', en iedereen was het erover eens dat de Tarantinofilm verreweg de beste was. Dat betekende schijnbaar maar weinig voor het publiek, dat massaal wegbleef. 'Grind House' werd een verrassingsflop in de VS - voor het Robert Rodriguez-segment 'Planet Terror' werd zelfs nog geen releasedatum voorzien. Los van commerciële teleurstellingen, zou 'Death Proof' wel eens dikke fun kunnen worden. Tarantino op z'n retro's mét Kurt Russell? Dat geven we sowieso het voordeel van de twijfel.
Release: 6 juni

'Zodiac'
De verantwoordelijken: Zes jaar na 'Panic Room' is David Fincher, de posterboy van de quasi-intellectuele generation Y cinemagangers, weer terug met 'Zodiac', een thriller over een befaamde seriemoordenaar die in de jaren zestig en zeventig San Francisco onveilig maakte. In de cast: Jake Gyllenhaal (nice!), Mark "mompelmompel" Ruffalo (niet zo nice) en nog ander goed volk zoals Robert Downey Jr, Anthony Edwards en Chloë "geef mij een piet en ik zuig eraan" Sevigny.
De prognose: Overwegend positieve recensies en een goeie publieke respons doen het beste hopen. Hey, het is David Fincher, zelfs als die man geen degelijk verhaal te vertellen heeft, kunnen we ons nog altijd vergapen aan shots die ergens in het hersenweefsel van het hoofdpersonage beginnen en eindigen in het sleutelgat van zijn auto. We kijken nu al uit naar de scène waarin Gyllenhaal het afgehakte hoofd van Sevigny uit een doos neemt en er prompt een 'Brown Bunny'-hommage mee uitvoert.
Release: 6 juni

'Ocean's 13'
De verantwoordelijken: Onderhand teveel om op te noemen, maar laten we Steven Soderbergh eruit pikken. De 'Ocean's'-reeks is onderhand zijn commercieel veiligheidsnet geworden: zo om de drie jaar draait hij er eentje, en dan kan hij de rest van de tijd weer voort met zijn eigen projecten ('The Good German' e.a.) Half Hollywood komt alweer opdraven om fotogeniek in de camera te glimlachen en onmogelijk cool te wezen.
De prognose: 'Ocean's 11' was leuk, 'Ocean's 12' was... nuja... interessant. Geen hond die kon vertellen waar het over ging, maar visueel zat het goed in elkaar en George Clooney en Julia Roberts zijn gewoon mooi assorti als je ze naast elkaar zet. Met 'Ocean's 13' is het punt van verzadiging echter wel bereikt. Soderbergh zal al met iets héél strafs moeten afkomen om ons nog te doen geloven dat z'n film een bestaanreden heeft.
Release: 13 juni

'Shrek the Third'
De verantwoordelijken: De eerste film was leuk en fris, de tweede was leuk, maar ook al een beetje déjà vu. En nu zijn ze er dus met deel drie en absoluut geen intentie om te stoppen. De schrijvers van weleer zijn weer terug en de stemmencast wordt ditmaal versterkt door Justin Timberlake. Meteen de leukste grap van de hele film: Timberlake en Cameron "Fiona" Diaz waren een koppel toen de prent werd gemaakt, maar zijn ondertussen natuurlijk uit elkaar. Dat worden leuke press junkets!
De prognose: Goh... Er zullen vast wel weer wat leuke grappen inzitten, maar hebben we het ondertussen al niet een beetje gezién? Niet alleen in de vorige twee 'Shrek'-films, maar vooral ook in de ontelbare postmoderne, rijkelijk van knipogen voorziene animatiefilms die ze de laatste jaren over ons hebben uitgekotst. Waren duidelijk op de 'Shrek'-leest geschoeid: 'Shark Tale', 'The Wild', 'Ice Age 2', 'Over the Hedge' en dan vergeten we er waarschijnlijk nog een tiental. Misschien wordt het tijd dat animatiefilms even ophouden met clever te willen zijn en gewoon een verhaal vertellen?
Release: 20 juni

'Hostel: Part II'
De verantwoordelijken: Er zal vast wel een diepzinnige sociologische verklaring zijn voor de fascinatie met gruwelfilms die er de laatste jaren ontstaan is: de gehele 'Saw'-reeks, alsook het trots smakeloze 'Hostel' draaiden integraal rond lang uitgerekte martelingen. Post-9/11 desillusie, of zijn we gewoon sick fucks? Ik gok op het laatste. Regisseur/scenarist Eli Roth is weer van de partij, de cast is natuurlijk helemaal anders wegens schielijk overleden in het eerste deel.
De prognose: We kijken er naar uit als naar een gesjeesde Amerikaanse zakenman die ons gezicht met een lasapparaat bewerkt. De eerste 'Hostel' was tijdens z'n eerste helft gewoon 'Porky's', maar dan minder grappig, en tijdens z'n tweede helft een aaneenschakeling van weinig overtuigende vetzakkerijen. Voeg daar aan toe dat in deel twee de verrassing onvermijdelijk verdwenen zal zijn en je krijgt een film die niet snel 'A Clockwork Orange' uit onze persoonlijke top tien dreigt te stoten.
Release: 27 juni

'Live Free or Die Hard'
De verantwoordelijken: Bruce Willis is terug om als John McClane nog één keer yippie-ka-yeeh, motherfucker te roepen. Regisseur is Len Wiseman, de euhm... creator van de 'Underworld' films.
De prognose: De sterren staan niet echt gunstig voor deze sequel. Als de 'Underworld'-reeks iéts bewees, dan was het wel dat Len Wiseman geen krak is in het regisseren van actie. Bovendien dateert de laatste 'Die Hard' al van '96, met als gevolg dat het doelpubliek van dit soort cinema te jong is om zich de franchise echt te herinneren. De titel bevat daarbij ook nog eens de woorden live free, én de plot draait rond een complot van terroristen om de VS plat te leggen. Ben ik de enige die plots een vieze smaak in z'n mond krijgt?
Release: 4 juli

'Harry Potter and the Order of the Phoenix'
De verantwoordelijken: De key cast blijft op z'n plaats zitten voor deze vijfde film in de 'Harry Potter'-reeks, met ditmaal tv-regisseur David Yates achter de camera. Veel heeft Yates nog niet bewezen, maar het concept is zo sterk dat je al van ver moet komen om het helemaal te verklooien.
De prognose: We hebben nog geen enkele Potterfilm gezien die niet wist te amuseren. Ja, natuurlijk zijn de verhaaltjes soms voorspelbaar en moet je er allemaal niet meer van willen maken dan het is, maar de zorgvuldig opgebouwde fantasiewereld van J.K. Rowling blijft the place to be. De kans dat Yates net als Alfonso Cuaron iets extra aan zijn film kan toevoegen is vrij klein, maar dan nog zou dit degelijk entertainment moeten bieden. Plus het feit dat Hermione stilaan volwaardig jailbait aan het worden is, laten we dat niet vergeten.
Release: 11 juli

E-mailadres Afdrukken
 
Ogers and pirates and thieves, oh my!

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST