Banner

2006 volgens Dennis

Dennis Van Dessel - 22 december 2006
De kans dat 2006 ooit gekend zal staan als een groot filmjaar, lijkt me tamelijk klein. Aan het begin van het jaar kregen we de oscarbuit van 2005 in de zalen en de laatste weken is het ook nog redelijk interessant geweest met de najaarsfilms van 2006. Maar daar tussenin gaapte een leegte van volgroeide stinkers en snel vergeten blockbusters. De politieke film deed het wél in 2006 - gedeeltelijk is dat mijn persoonlijke voorkeur, omdat ik nu eenmaal gefascineerd ben door die thematiek, maar je kunt niet ontkennen dat er ook gewoon uitzonderlijk veel gemaakt werd in dat genre. De werkelijkheid, kritisch bekeken en inzichtrijk geanalyseerd, biedt nog steeds het beste drama, zo blijkt. Vandaar het overwicht van politieke drama's in de top vijf: belangrijke verhalen die goed verteld werden.

Twee voetnoten: jammer genoeg heb ik zowel 'Children of Men' als 'Little Miss Sunshine' tot op heden nog niet kunnen zien, twee films waarvan m'n collega's me verzekeren dat ze helemaal mijn ding zijn. En ook wil ik nog even een lans breken voor 'Heaven's Doors', een Marokkaanse film die enkel niet in de top 10 staat omdat hij dit jaar nog geen algemene release heeft gekregen. Anders was hij waarschijnlijk regelrecht in de top drie gekomen.

Top 10

1) United 93affunited93.jpg
De dag die de wereld veranderde wordt nuchter, hyperrealistisch in beeld gebracht in een krachtig drama dat je aan het einde met een mokerslag achterlaat.

2) Syriana
Zeer complexe, maar ook fantastisch uitgekiende thriller over de impact van oliegiganten op de wereldeconomie.

3) Munich
Steven Spielberg laat eindelijk nog eens wat ballen zien met dit razend spannend politiek drama - hij kàn het nog!

4) Good Night and Good Luck
George Clooney trekt zich geen bal aan van z'n publiek en geeft hen een sober, minimalistisch zwart-wit drama over de verantwoordelijkheden van de journalistiek. Respect!

5) Capote
Philip Seymour Hoffman won eindelijk zijn lang verdiende oscar met dit intelligente, doorleefde portret van een getormenteerde schrijver.

6) Brick
Voor een appel en een ei filmde Rian Johnson een wervelend creatief film noir-verhaal bij elkaar. Of hoe financiële beperkingen ook in je voordeel kunnen spelen.affmunich.jpg

7) Babel
Iñarritu peilt nog maar eens naar de diepten van de menselijke ziel met zijn onvervalste trauma-cinema. Bijzonder knap gedaan.

8) Thank You For Smoking
Een beetje de 'Lord of War' van dit jaar: een messcherpe, vaak erg geestige satire op de tabaksindustrie.

9) The Wind That Shakes the Barley
Oude relschopper Ken Loach presteert het weer een ijzersterk, politiek geladen drama af te leveren, dat tijdens het laatste half uur wel een beetje aan langdradigheid begint te lijden.

10) 13 (Tzameti)
Wellicht de grootste verrassing van het jaar, deze sfeervolle Balkan-thriller, vol zwetende koppen en geladen pistolen.

Flop 5

1) World Trade Center
Als tegengewicht voor 'United 93': zo moet het dus niét. Misselijkmakend patriottisch melodrama van een man van wie je dat niet had verwacht.

2) Hostel
Voor de helft 'Porky's', voor de andere helft een lang uitgesponnen variant op de gimp-scène van 'Pulp Fiction'. Het was bedoeld als hype, maar het werd een flop.

3) The Producers
Pijnlijke vertoning met muziek die nooit memorabel is maar wel constant in herhaling valt, en een hele rist homofobe, flauwe grappen.

4) Lady in the Water
M. Night Shyamalan wil zijn critici terecht wijzen, maar eindigt met een lachwekkend sprookje over narfen en scrunten en weet ik wat nog allemaal. Onnozel.

5) The Nativity Story
Jezeken is geboren, hallelujah, hallo! Prentkaartencinema die intellectueel, religieus en emotioneel totaal irrelevant is.
E-mailadres Afdrukken
 
2006 volgens Dennis

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST