Banner

Stanley Kubrick

Genie tentoon in Gent

Dennis Van Dessel - 01 oktober 2006

Killer's Kiss - The Killing - Paths Of Glory - Spartacus - Lolita - Dr. Strangelove - 2001: A Space Odyssey - A Clockwork Orange - Barry Lyndon - The Shining - Full Metal Jacket - Eyes Wide Shut - De Kubrick FAQ

Het is een teken van Stanley Kubricks belang als filmmaker dat enkele van zijn films nog steeds controversieel zijn, zelfs dertig, veertig jaar na hun release. '2001', bijvoorbeeld, staat hoog aangeschreven op lijstjes van critici, maar veel gewone publieksleden krabben eens in hun haar en vragen zich af waar dit eigenlijk over ging en waarom het allemaal zo traag moest gaan. 'The Shining' is een meesterwerk volgens sommigen, een gedateerd werk met geaffecteerde acteerprestaties volgens anderen. Wie zal het zeggen?

Wat nauwelijks ontkend kan worden, is echter het visuele meesterschap van de man. Hij vond eigenhandig nieuwe speciale effecten en technieken uit voor '2001' en knutselde persoonlijk een nieuwe lens in elkaar zodat hij voor 'Barry Lyndon' enkel met kaarslicht kon filmen. Al zijn shots zijn bijzonder, van de eerste tot de laatste. Stanley Kubrick bracht landschappen in kaart die nergens anders te zien waren, zorgvuldig geconstrueerd met nauwkeurige, weldoordachte bewegingen.

Waar echter meer controverse over bestaat, is over de inhoud van zijn films. Was hij echt een zwartkijker die meer voelde voor machines dan voor mensen? Ach ja, het is zeker waar dat hij gefascineerd is door machines en de manieren waarop die kunnen stukgaan. Letterlijke machines zoals de HAL-computer uit '2001', of figuurlijke machines: het gezin, het leger, de maatschappij... Alles wat volgens bepaalde regels zou moeten verlopen, alles wat een logische, machinale structuur heeft en vervolgens kapot kan vallen. Maar dat kapot vallen is telkens een tragedie, wat aantoont dat Kubrick niet vrolijk staat te dansen op het graf van de mensheid. Kubrick zag het somber in, maar hij had zeker empathie voor die mensen die hij kapot zag gaan.

Kubrick was iemand die niet graag tekst en uitleg gaf bij zijn films - de mensen moesten zelf maar zien wat ze ervan maakten, en dat heeft ertoe geleid dat heel wat van zijn projecten verkeerd werden uitgelegd, zelfs tot vandaag nog. Die terughoudendheid heeft ook geleid tot zijn reputatie van kluizenaar, geniale gek die nooit mensen zag als het niet nodig was en gruwelijk gemeen was tegen al zijn acteurs. Die reputatie sprak zo tot de verbeelding dat ze de werkelijke man en zijn werk is gaan overwoekeren. Maar gelukkig voor ons spreekt dat werk wel voor zich. Enfin: u moest al in Gent staan om al deze films eindelijk eens te bewonderen zoals ze gezien horen te worden.

Wat wie u hier bieden, zijn recensies van alle Kubrickfilms, plus een Kubrick FAQ, waarin tien vaak gestelde vragen rond de regisseur een antwoord krijgen. Kwestie van alvast op te warmen.

Killer's Kiss - The Killing - Paths Of Glory - Spartacus - Lolita - Dr. Strangelove - 2001: A Space Odyssey - A Clockwork Orange - Barry Lyndon - The Shining - Full Metal Jacket - Eyes Wide Shut - De Kubrick FAQ

E-mailadres Afdrukken
 
Stanley Kubrick

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST