Banner

Predators

8.0
Vincent Van Peer - 21 juli 2010
'Predators' moet dé zomerblockbuster zijn waar nu eens echt niemand op zat te wachten. De twee delen van 'Aliens VS Predator' en het Danny Glover-onding 'Predator 2' hebben de reputatie van 's universums meest meedogenloze killer creature danig de afgrond in gestort en ook al was de originele 'Predator' van John McTiernan superieure B-pulp, een sequel daarop was nu niet echt iets waar veel mensen anno 2010 nog om stonden te springen. En toch kunnen we na het bekijken van dit nieuwe, door Robert Rodriguez geproduceerde en ronduit fantástische 'Predators' (het plezier giert ons enkele dagen na de eerste, maar ongetwijfeld lang niet laatste kijkbeurt nóg door de aders!) noteren dat het blockbusterseizoen afgelopen woensdag eindelijk officieel uit de startblokken is geknald. Regisseur Nimród Antal, Rodriguez zelf, en hun team katapulteren het publiek immers met bijna ziekelijk enthousiasme terug naar het Gouden Tijdperk van de blockbuster - de jaren '80 - en leveren een explosief actiefestijn af van het kaliber van 'Aliens'. Of toch bijna.

De geweldige openingsmomenten droppen je meteen in een zweterige koortsdroom: de meest onwaarschijnlijke actieprotagonist van het jaar (Adrien Brody) wordt opeens wakker in mid air¸ terwijl hij op een zweterige jungle afstevent. Na de hachelijke landing en het uitermate oldskool titelscherm ('Predators' in hoofdletters, geen verdere uitleg is nodig) ontmoet hij enkele andere overlevenden, die net als hij geen idee hebben waar ze zijn, of waarom. Onder hen zitten een Tsjetsjeense soldaat (Oleg Taktarov), een bandiet uit een drugskartel (Rogriguez-habitué, 'Machete'-hoofdacteur en allround scarface Danny Trejo), een zware crimineel (de geweldige Walton Goggins, u bekend als Shane uit 'The Shield'), een Israëlische sniper (Alice Braga), een lid van de Yakuza (Louis Ozawa Changchien), een Afrikaans rebellenofficier (de geweldig genaamde en op de toetsen in de lagere school even geweldig in het zak gezette Mahershalalhashbaz 'zeg maar Maher' Ali) en een gewone dokter (een vervelende Topher Grace). Stuk voor stuk geoliede vechtmachines, maar niet bepaald een team dat het moet hebben van samenwerking. En samenwerken zal nodig zijn, want zij zijn niet alleen in de jungle.

Om het maar meteen uit de weg te hebben: nee, Adrien Brody is Arnold Schwarzenegger niet, maar hij brengt het er wél erg goed vanaf. Hoe vreemd zijn naam ook staat op de affiche, hij is behoorlijk bad-ass en weet zijn talrijke oneliners met genoeg machismo te grommen, de ene al meer deadpan dan de andere. Ook geen van de andere acteurs laat trouwens vermoeden dat ze in een stuk pulp zitten (een stuk pulp dat fier is om pulp te zijn, maar toch), en zo moet dat. Net als Rodriguez' onderschatte meesterwerk 'Planet Terror' wordt 'Predators' gepresenteerd als een bloedserieuze actieprent, maar tegelijk zit ze vol vettige knipogen en hilarische dialogen. "Wallowing in your own crapulence," zo wist Mr. Burns al, kan af en toe geweldig leuk zijn, en dat is dan ook precies wat 'Predators' doet. De setting, de personages en het scenario schipperen allemaal tussen volslagen belachelijk en abnormaal cool, en omdat een sterke cast en crew hier het roer in handen heeft, is 'Predators' te allen tijde abnormaal cool en volslagen belachelijk tegelijk. Enfin, geweldig amusant dus.

Het doet overigens deugd om nog eens een film te zien die het kan doen met een minimum aan plot zonder dat een sfeervolle set-up uit de weg wordt gegaan. Het eerste halfuur heeft veel weg van dat van 'Aliens' en tijdens de prent wordt in feite zo goed als niets uitgelegd - de planeet is een jachtterrein en zij zijn het wild, dat is het ongeveer - maar de sfeer wordt tot in de puntjes verzorgd (die kooien!) én je weet wat je moet weten: Predators zijn bad-ass, mensen zijn slim, en er moet ass worden gekickt. Een uitleg over het precieze hoe en waarom had alleen maar storend kunnen werken. Veel belangrijker is dat de actie stijlvol in beeld wordt gebracht en dat de spanning op cruciale punten ten top wordt gedreven. De regie, niet in handen van Rodriguez zelf, maar van diens protegé Nimród Antal dus, is erg strak, de CGI beperkt en de actie hondsbrutaal. 'Predator' en 'Aliens' worden hier in de blender gestoken en bedrukt met Rodriguez' typische stempel, en het resultaat smaakt fantastisch.

Diepgang en geloofwaardige personages zijn nergens te bespeuren en naar het einde toe verslapt de film een klein tikje, maar dat wil niet zeggen dat 'Predators' een domme film is. Integendeel, het is net een bijzonder clevere nostalgietrip voor en door absolute filmfreaks, een dosis onweerstaanbare nonsens en een spannende nachtmerrietrip daarbovenop. Gooi daarbij nog de geweldige quotes (genre "Who are you?" gevolgd door "I'm the one you don't fuck with", of een simpel "Space faggot!" dat hilarisch klinkt wanneer het wordt uitgesproken door Shane uit 'The Shield'), enkele beresterke vertolkingen (Laurence Fishburne krijgt een fantastische bijrol) en spetterende KNT-actie, en je hebt een lichtjes geniaal recipe for awesomeness.

'Predators' is voor de actiehorrorfilm wat 'Shoot 'em Up' was voor de, euh, gewone actiefilm: een immens gewelddadige, spannende en bovenal pleziérige wake-up call die barst van de energie. Het is wel degelijk een film die je - net als 'Planet Terror' - op een bepaalde manier moet snappen, maar voor wie méé is, is het een ware (edoch onmetelijk coole) snoepdoos. Om van te smullen als een klein kind. Good stuff. Wat zeg ik: awesome stuff!

E-mailadres Afdrukken
 
Predators
USA / 2010
Regie: Nimród Antal
Scenario: Michael Finch; Alex Litvak
Met: Adrien Brody; Alice Braga; Topher Grace; Walton Goggins; Oleg Taktarov; Laurence Fishburne; Danny Trejo
Duur: 107 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST