Banner

How to Train Your Dragon

7.0
Vincent Van Peer - 18 april 2010

Voor we 'How To Train Your Dragon' gezien hadden, waren we al druk in de weer met het bedenken van een hilarische witz met de woordjes 'draak' en 'geen hoogvlieger' erin. Je kunt ons dat moeilijk kwalijk nemen. De trailer zag er immers niet erg veelbelovend uit en daarbij was het al van 'Shrek' geleden dat Dreamworks nog eens een écht sterke animatiefilm had uitgebracht. 'How To Train Your Dragon' - dat wij vanaf hier voor het gemak gewoon 'Dragon' zullen noemen - leek geen uitzondering op de regel te worden en onze seatbelts waren bijgevolg al helemaal fastened voor anderhalf uur puberale ongein vol postmoderne knipoogjes ('Shark Tale') en makkelijke fysieke humor ('Kung Fu Panda'). Máár! Gelukkig zijn de filmgoden ons ook af en toe gunstig gezind en valt 'Dragon' reuzegoed mee. Sterker nog, het is zelfs een steengoeie kinderfilm geworden!

Om de grote dooddoener maar al meteen uit de weg te ruimen en het er daarna niet meer over te hebben: 't is géén Pixar. Verwacht u dus ook niet aan grandioze animatie waar uw kaken van openvallen, magische werelden met schier oneindige aandacht voor detail en een regelrechte aanslag op uw traanklieren (damn you, eerste tien minuten van 'Up'!). Wat je wel krijgt, is een mooi vormgegeven filmwereld met een leuk uitgangspunt (Vikings versus draken, gimme gimme!) en een clichématig from-zero-to-hero verhaaltje dat doet wat het moet doen, goed in elkaar zit en het tenminste niet moet hebben van fart jokes en verwijzingen naar Paris Hilton. 'Dragon' is - we gaan dat hier mooi proberen uit te leggen - een hoogst knuffelbaar filmpje dat Hollywoodiaanse epiek vrolijk vertaalt naar een amusante kinderfilm voor volwassenen met een intelligent levenslesje. Klinkt fijn, niet?

De zero die de onvermijdelijke overgang naar hero zal maken, is de onfortuinlijke Hiccup (Jay Baruchel). Hiccup - schijnbaar een verre neef van Linguini uit 'Ratatouille' - is een jonge Viking van het eiland Berk, een plek die geen last heeft van slecht weer of arme grond, maar wel van - het kunnen niet altijd natuurrampen zijn - draken. Omdat Hiccup de rotte pech heeft dat hij niet alleen het magerste ventje van het dorp is, maar ook de zoon van de onverschrokken chief, Stoick the Vast (Gerard Butler), wordt hem verboden om mee te doen aan de opleiding tot drakendoder. Dan haalt Hiccup tegen alle verwachtingen in - en vrijwel per ongeluk - toch zijn eerste draak neer, en wil niemand hem geloven. Om zich te bewijzen tegenover zijn dorpsgenoten trekt hij erop uit om zijn trofee te vinden, maar wanneer hij het gewonde dier ontdekt, begint hij langzaam maar zeker te beseffen dat de draken helemaal niet zo kwaad zijn als de Vikings wel denken.

De rest laat zich al gauw raden, maar deze variatie op het overbekende 'jongen-en-zijn-huisdier'-thema (zie bijvoorbeeld ook 'Lilo & Stitch', van hetzelfde regisseursduo) blijft tóch plakken. Waarom dan? Eerst en vooral om de geslaagde bijrollen. America Ferrera (bekend van 'Ugly Betty') blijft nog redelijk kleurloos als het meisje op wie Hiccup verliefd is, maar de mannenrollen zijn gelukkig wel om van te smullen. Gerard Butler is perfect gecast als überviking met oogkleppen en 'Superbad'-iconen Seth Rogen en Christopher Mintz-Plasse zijn hilarisch als drakendoder-trainees. Vooral Mintz-Plasse - volgende week ook te zien in het veelbelovende en over de grote plas sufgehypete 'Kick-Ass' - krijgt de beste lijnen.

Een andere reden waarom 'Dragon' beter is dan Dreamworks' vorige worpen (hetzij halfamusante prenten als 'Over the Hedge' en 'Flushed Away', hetzij rotzooi als 'Bee Movie'), is de opvallend positieve boodschap die de film overbrengt. In ons post-9/11-tijdperk is het niet moeilijk om in de verbroederende Vikings en draken een vredesboodschap te zien. Vooroordelen zijn fout en dingen die je niet kent, zijn vaak zo erg nog niet - zelfs dingen die je van nature uit zou beschouwen als je vijand. Zolang je maar de moeite doet om ze te leren kennen. Wereldschokkend is dat niet, maar het is alleszins oprechter en intelligenter dan de onzin die je normaal gezien in de strot geramd krijgt vanuit Tinseltown. Dreamworks lijkt 'Dragon' serieuzer op te vatten dan haar vorige projecten en dat doet deugd. Ook narratief en vormelijk gezien is 'Dragon' rustiger en klassieker dan haar opgefokte voorgangers.

Hoewel, klassiek... Er is natuurlijk nog altijd dat beruchte 3D-effect. Bij 'Avatar' situeerde ik mij persoonlijk nog ergens tussen het kamp van de believers en de non-believers in. Ik vond het wel werken en de wereld van Pandora kwam mooi tot leven, maar voor een radicaal andere cinema-ervaring zorgde het nu ook weer niet. Bij 'Alice In Wonderland' vond ik de 3D-effecten dan weer eerder storen dan helpen, omdat het prachtige kleurenpalet met dat vervelende brilletje op de neus zoveel fletser werd. Welnu, hier geeft 3D wel degelijk opnieuw een (beperkte) meerwaarde - zeker voor de kleinere ukken. Vooral de vluchtsequenties zijn razend knap in elkaar gestoken en zorgen voor wat wellicht de beste scènes uit de film zijn, die in 3D nog dat extra beetje tot leven komen. Het blijft niets meer dan een folieke, een leuk gadget, maar het werkt tenminste.

Afijn, de nieuwe Dreamworks zal dus niet gauw voor een revolutie zorgen in het animatielandschap, maar laat dat voor één keer geen bezwaar zijn. 'Dragon' is immers een charmante, slimme en meeslepende prent voor groot en klein geworden - en hoe vaak kom je dié nog tegen? Helemaal géén - we zaten er echt al heel de recensie lang op te wachten - draak van een film dus: dat verdient een vleugelklopje!

E-mailadres Afdrukken
 
How to Train Your Dragon
USA / 2010
Regie: Chris Sanders; Dean DuBlois
Scenario: Adam F. Goldberg; Peter Tolan; Dean DuBlois; Chris Sanders
Met: Jay Baruchel; Gerard Butler; America Ferrera; Seth Rogen; Christopher Mintz-Plasse; Craig Ferguson
Duur: 98 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST