Banner

The Forbidden Kingdom

3.0
Peter De Backer - 25 september 2008

Het moet geleden zijn van toen Peter Van de Veire oog in oog stond met Jackie Lafon in 'Man bijt hond' dat er zo hard werd uitgekeken naar een clash der titanen. Een duel tussen Jackie Chan, de slapsticky chopsockyman en Jet Li, de vinnige bottenkraker, kon alleen maar oorverdovende tjakaa's en banzaai's opleveren, ware het niet dat ze de sukkelaars gedumpt hebben in het kindvriendelijke cheesefest 'The Forbidden Kingdom'. Regisseur Rob Minkoff - nochtans ooit de coregisseur van animatieklassieker 'The Lion King' - verwerkt zowat alle kungfuclichés haïkugewijs in een ongeïnspireerd fantasyfilmpje waarin de moves van de legendarische knokkers verdrongen worden door makkelijke computereffecten, kitscherige kostuums en een Amerikaanse snotneus met een plukje schaamhaar op zijn kippenborst gekleefd. Zelfs de kinky witharige heks met lederen zweepje kan deze op Amerikaanse leest geschoeide Kung Phooey niet redden.

Jason (Michael Angarano doet heel hard zijn best om Shia LaBeouf te imiteren) is een tiener die geobsedeerd is door alles wat met kungfu en martial arts te maken heeft. Na een schermutseling met een bende stereotiepe pestkoppen in zijn favoriete Chinatownwinkeltje (uitgebaat door Jackie Chan in oudeventjes-make-up), komt hij via een magische staf in een nog magischere Chinese wereld terecht. Blijkbaar is die staf het wapen van een onsterfelijke apenkoning (Jet Li als verwilderde Thundercat) die al een paar eeuwen versteend staat te wezen op het binnenpleintje van een gemene krijgsheer. Met de hulp van een Lu Yan, een dronken pelgrim (Jackie Chan), een wicht dat zichzelf gouden mus noemt en een stille monnik (nog eens Jet Li), moet uitverkorene Jason de magische staf terugbrengen naar de Monkey King om aldus de vrede in het magische koninkrijk te herstellen. Tijdens de avontuurlijke tocht krijgt Jason ook nog eens kungfu voor beginners en wordt hij achterna gezeten door een heks die geboren werd uit een nest wolven. Grfff...

Ondanks het jaren tachtig aanvoelende toontje (een zweem 'The Neverending Story', een snuif 'The Karate Kid') en de retrocoole begingeneriek waarin vintage Shaw Brothers-affiches door elkaar geanimeerd worden, valt 'The Forbidden Kingdom' vrij snel door de mand als een inspiratieloos actiefilmpje op kindermaat. Minkoff doet geen moeite voor een sfeervolle opbouw rond de archetypische outsider die zal uitgroeien tot een held in een fantasiewereld en laat zijn hele film drijven op een samenraapsel van ideetjes, clichés en platgetreden paden. 'The Forbidden Kingdom' is voorspelbaar, mechanisch in elkaar geflanst (de nepdecors van 'Mamma Mia!' zijn er niks mee vergeleken) en mist de zwierigheid, de knipogen naar het wuxia-genre en de ouderwetse magie die in overvloed aanwezig was in de eighties nostalgia classics die ongetwijfeld als voorbeeld gediend hebben.

Gelukkig is er choreograaf Yuen Woo-ping ('Crouching Tiger Hidden Dragon', 'The Matrix'), die de niet zo campy brol voorziet van een paar onmemorabele, maar op zijn minst entertainende knokscènes. Zo laat een klassiek bargevecht zien dat Jackie Chan het ook na zijn vijftigste nog altijd kan en is de eerste confrontatie tussen speelse Jackie en norse Jet een opwindend stukje actiecinema. Een vroegtijdige climax, mede dankzij Rob Minkoff, die weet dat de vechtjassen geen behoefte hebben aan een flashy beeldvoering en chaotische montages. Een beetje jammer dat na dat viriele stukje adrenaline het vet van de soep is. De special effects waren al opzichtig aanwezig om de heren een voetje te geven (omdat het absoluut fantasy moet zijn, krijgen we onnozele tovenarij te zien die je vooral doet afvragen waarom ze vooraf 'normaal' vechten), maar naarmate het verhaal vordert transformeert 'The Forbidden Kingdom' meer en meer in een overdadige effectenstorm van blue- en greenscreens. Stom en overbodig want zowel Chan en Li laten zien dat ze het - op een paar zwaartekrachtdoorbrekende draadjes na - echt wel alleen kunnen.

Maar kom, die actie is aangenaam en ook al fikt het scherm niet op door de aanwezigheid van de hoofdacteurs (die nog altijd fonetisch Engels broebelen alsof ze een halve kilo hete patatten in hun mond hebben), ze amuseren zich wel in dit luchtige familiefilmpje. Wat natuurlijk niet wegneemt dat 'The Forbidden Kingdom' er een paar keer fameus over gaat in debiliteit. Dingen als de Poort van Geen Poort doen de ogen rollen en ook de manier waarop er geruisloos wordt overgeschakeld naar het koeterengels van Chan is te belachelijk voor woorden. Maar daar eindigt het niet. Het meisje met de luit dat over zichzelf praat in de derde persoon doet een ernstige psychose vermoeden en ook de dodelijke hair extensions van de niet onbevallige heks horen eerder thuis in een spoof dan in een hommage. Komt daar nog bij dat Jackie Chan gedurende de hele film met een soort Milli Vanilli-pruik rondhost en dat de main villain nog meer janetterige oogschaduw draagt dan Boy George. Maar het is Jet Li die met de grootste Oh My God gaat lopen als de ondeugend giechelende apenkoning wiens bakkebaarden verdacht veel op aangeplakte wilde cavia's lijken. Om van de Wyndaele-wenkbrauwen nog maar te zwijgen. Veel kleine foute pleziertjes, maar neem ze allemaal samen en je krijgt een opdringerige aaneenrijging van nonsens die meer irriteert dan amuseert.

Op zijn beste momenten is 'The Forbidden Kingdom' een schadeloos kungfu-fantasietje voor de koters. Jammer genoeg zijn die momenten veel te schaars en moet deze rommelige avonturenkomedie het voornamelijk doen met schreeuwerige CGI, een onnozele nonplot en een gniffelende Jet Li die Jackie Chan trakteert op een golden shower. Al een geluk dat Bruce Lee het niet meer hoeft mee te maken.
E-mailadres Afdrukken
 
The Forbidden Kingdom
VS / 2008
Regie: Rob Minkoff
Scenario: John Fusco
Met: Jackie Chan; Jet Li; Michael Angarano; Yifei Liu; Collin Chou
Duur: 113 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST