Banner

Flirting with Disaster

6.0
Peter De Backer - 27 augustus 2008

Wie moeilijk kan geloven dat David O. Russells regie- en schrijftalenten overtroffen worden door zijn schofterig gedrag, moet dringend eens 'I Hate Huckabees' YouTuben en met stiekem leedvermaak mee gluren hoe madman O. Russell Lily Tomlin de huid volscheldt. En omgekeerd. Yup, de cineast die zijn tijd voor was met de schitterende oorlogssatire 'Three Kings' en later één van de meest frustrerende love it or hate it-films maakte met het hersensplijtende 'I Heart Huckabees' is een hufter eerste klas. Een weinig flatterende karaktertrek die toch een beetje afsteekt tegen het luchtige en vrijblijvende toontje van 'Flirting with Disaster', zijn tweede en meest toegankelijke prent uit zijn carrière. Een neurotische relatiekomedie waarin Ben Stiller voor de eerste keer in contact kwam met het losertypetje dat hij tot op vandaag - tot vervelens toe - blijft spelen en dat zich op licht anarchistische wijze door de conventies van Amerikaanse tradities bijt. Het is een beetje chaotisch, druk en een tikkel te hysterisch, maar het is ook grappig, goed getimed en raak geobserveerd. En de onnavolgbare Lily Tomlin was er ook al bij, toen nog met de brede glimlach.

Ben Stiller speelt Mel Coplin, een jonge vader die sinds de geboorte van zijn zoon worstelt met een knoert van een identiteitscrisis. Mel is geadopteerd en wil zijn biologische ouders terugvinden alvorens hij zijn vijf maanden oude zoon een naam kan geven. Tegen de zin van zijn adoptieouders (tv-legende Mary Tyler Moore en George Segal), trekt Mel, samen met zijn vrouw Nancy (Patricia Arquette) en Tina (Téa Leoni), een neurotische stresskip van een adoptiebureau, door het land om zijn natuurlijke ouders te vinden. Tijdens de woelige roadtrip wordt Mel geconfronteerd met valse ouders, twee homoseksuele overheidsagenten met een kinderdroom, een psychopathische truckchauffeur en de seksuele frustraties van zijn vrouw. De crisis loopt pas echt uit de hand wanneer hij eindelijk ontdekt wie zijn echte ouders zijn.

Na zijn geweldig getitelde debuut 'Spanking the Monkey', een Sundance Film Festival-favoriet over de incestueuze relatie tussen een zoon en een moeder (relax, 't is een donkere komedie), verliet David O. Russell de controversiële wateren voor een iets vlotter verkoopbare en al even lekker getitelde opvolger. 'Flirting with Disaster' is een alternatieve komedie die flirt met het commerciële circuit (soms lijkt het wel een indieversie van 'Meet the Fockers', très bizarre), zonder de weerhaakjes in te trekken. Eigenlijk is het een gewiekste kruising tussen een praatkomedie zoals Woody Allen ze graag heeft, een voorloper van de disfunctionele ensemblekomedie zoals Wes Anderson ze later zou maken én een evocatie van ouderwetse 'comedy of errors'-komedies waarin de misverstanden uitmonden in compleet absurde situaties (tijdens de finale is het een knotsgekke screwballkomedie geworden). Op die manier zoekt de film eigenlijk ook verwantschap met het meer geschifte komediewerk van de broertjes Coen. O.Russell wringt er echter ook een persoonlijke identiteit uit door voorzichtig te strooien met satire op Amerikaanse tradities (bed and breakfasts sucken!) en ingeburgerde waarden die tot een gezond (Amerikaans) huwelijk moeten leiden. Hij slingert hangijzers als seksuele identiteit, relatiecrisissen, overspel, het 'nature vs. nurture-debat', de zoektocht naar de individualiteit, ,drugs en gelijke rechten voor homo's zowel tegen conservatieve als progressieve muurtjes, zonder dat het pretentieus of al te genaveld filosofisch wordt. Iets wat van 'I Heart Huckabees' net niet kon gezegd worden. Het zijn lichte prikken, die subtiel verwerkt worden in een energieke roadtrip die het zeker niet laat om af en toe de onnozele spast uit te hangen.

Maar toch is 'Flirting with Disaster' geen voorloper van wat later de voorspelbare Ben Stiller- krijgt-op-zijn-kop-komedie zou worden. Daarvoor is het verhaal te intelligent, te subversief ('I guess it's just one of those ex-felon, pro-acid kind of non-smoking homes') en te origineel in elkaar gezet. De personages zijn uiteindelijk weinig meer dan disfunctionele typetjes (Ben Stiller wordt zelfs letterlijk geadresseerd als 'neurotic guy'), maar ademen toch een zekere herkenbare onzekerheid uit die hen zachtjes boven de stereotiepen laat uitstijgen. Het komt er niet volledig uit, omdat ze te vaak in functie staan van de vergezochte situaties, maar mede dankzij de geslaagde casting, krijg je toch het gevoel dat je naar mensen zit te kijken die niet zo ver naast de werkelijkheid lopen.

De acteurs zijn in goede doen en springen kwiek op het sappige materiaal. Patricia Arquette is gevoelig en sympathiek, Ben Stiller staat nog niet op autopiloot het kneusje uit te hangen en Téa Leoni - aka mevrouw David Duchovny - slaagt erin om de irritante neuroot te spelen zonder dat je spontaan zin krijgt om haar schedel in te beuken. Maar het zijn de bijrollen die voor de grootste fun en leukste dialogen zorgen. Vooral Lily Tomlin en Alan Alda zijn geweldig op dreef als geflipt ouderkoppel dat een kleine LSD-fabriek draaiende houdt in de kelder. Ook Joshh Brolin (dit jaar nog als herontdekking in 'No Country for Old Men') en Richard Jenkins staan scherp als het gay couple dat onverwacht deelneemt aan de disfunctionele roadtrip voor gevorderden. Brolin levert trouwens het meest memorabele moment van de film af met zijn nogal bizarre okselfetisj.

Met 'Flirting with Disaster' schurkt onafhankelijke geest David O. Russell dicht aan tegen de grenzen van de stereotiepe mainstreamcinema waar hij eigenlijk de spot mee drijft, maar de driftkikker voorziet zijn 'comedy of neuroses' van genoeg quirky ideeën om het origineel en fris te houden. Zeker niet zijn beste film, daarvoor is het allemaal te vluchtig en onevenwichtig, maar het zelden aflatende tempo, het naar screwballhoogdagen knipogende absurdisme en de goeie vertolkingen maken er wel een leuke disfunctionele komedie van waar zelfs opperneuroten Woody Allen en Larry David smakelijk langs de neus weg bij zullen gniffelen.

E-mailadres Afdrukken
 
Flirting with Disaster
VS / 1996
Regie: David O. Russell
Scenario: David O. Russell
Met: Ben Stiller; Patricia Arquette; Téa Leoni; Alan Alda; Lily Tomlin; Mary Tyler Moore
Duur: 88 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST