Banner

Fool's Gold

1.0
Peter De Backer - 27 april 2008
113 min. / VS / 2008

Een mens kan zich veel afvragen. Komt het borsthaar van Jan Schepens met een evacuatieplan? Is Martine Prenen nog op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het bruisende showbizzwereldje? En wanneer gaat geconfijte fruitcake Peter Van De Veire eindelijk eens uit die kast komen? Een mens kan zich ook afvragen waarom hij in godsnaam naar 'Fool's Gold' trekt, een ontzagwekkend flauwe romantische avonturenkomedie met de bruingebakken sixpack van Matthew McConaughy in de hoofdrol. Ik zou het mij ook afvragen, mocht ik niet ongelooflijk veel dingen geleerd hebben van deze zonovergoten 'Romancing the Stone' voor costadebielen. Een bloemlezing. Zowel Matthew McConaughey als Kate Hudson hebben kieuwen achter hun oren, aangezien ze zonder probleem meerdere minuten onder water kunnen vertoeven. Ray 'I am Beowulf!' Winstone kan ook onder de zeepspiegel een flinke muilpeer uitdelen. Het feit dat er ondertussen een harpoen door zijn dijbeen priemt, laat hem overigens stoïcijns koud. Donald Sutherland verlaagt zich tot alles om een nikkel bij te verdienen en doet het bovendien met de meest walgelijke grijns sinds Jan Schepens een hulpeloze Katja Retsin kon vangen in zijn borsthaar. En misschien wel de belangrijkste ontdekking van allemaal: Matthew de gebronsde bongoheld heeft grotere en aantrekkelijkere borsten dan de immer stralende, maar steeds magerder wordende dochter van Goldie Hawn. Ontluisterend en verwarrend tegelijk. Waarom gaat een mens naar 'Fool's Gold'? Om deze en vele andere levenswijsheden op te steken, tiens.

Hij, Matthew McConaughey, speelt Finn, een schattenjager die al acht jaar op zoek is naar een achttiende eeuwse bruidsschat die ergens op de bodem van de Caraïbische Zee moet liggen. Zij, Kate Hudson, speelt Tess, Finns voormalige eega die er na acht jaar mislukt huwelijk de brui aan geeft. Maar net wanneer Tess een nieuw leven wil beginnen, botst haar ex-wederhelft op een doorbraak. Plantrekker Finn fleemt zich logistiekgewijs op de luxejacht van een miljardair (Donald Sutherland die zowaar nog gebronsder blinkt dan McConaughey) en ook Tess raakt geheel toevallig verwikkeld in de queeste naar roem en glorie. Maar er zijn kapers op de kust: een rappergangster annex raciaal sterotype genaamd Big Bunny en Finns oude mentor (Ray Winstone) azen ook op de bruidsschat en deinzen voor niks terug om als eerste bij de blinkende smaragden, fonkelende diamanten en glanzende torso van Matthew te geraken.

Het is niet eenvoudig om de spirit van de ouderwetse Hollywoodkomedies te vangen, maar 'Fool's Gold' doet wel erg hard zijn best om alles wat de gevatte battle of the sexes-komedies zo aanstekelijk en charmant maakte, finaal de nek om te wringen. 'Fool's Gold' kan je - als het echt moet - omschrijven als een variant op de 'comedy of remarriage'. Een populair genre uit de gouden Hollywoodjaren, waarin het verhaal begint bij de scheiding van een koppel en de plot zich wikkelt rond de escapades van het bekvechtende duo. Het eindpunt van dat soort films (denk aan 'His Girl Friday', 'The Philadelphia Story' en 'Adam's Rib' als vintage voorbeelden) is gekend, maar de gein zit 'm net in de kronkelende, en met messcherpe oneliners geplaveide weg naar de verlossende verzoening. 'Fool's Gold' zit opgezadeld met het kleine probleempje dat enkel de appetijtelijke lichamen van McConaughey en Hudson scherp staan en dat er voor de rest geen enkele juiste noot (zelden zo'n foute, onovertuigende main villain gezien) wordt getroffen om van dit pruttelend vehikel een zwierig en enthousiast romantisch avontuurtje te maken.

Dat 'Fool's Gold' alle voorspelbare clichés van tussen het zeewier vist, zou eigenlijk geen probleem mogen zijn. Zolang het flink vooruit gaat, de grappen vliegen en de chemie tussen de hoofdrolspelers knettert, zal niemand struikelen over het gebrek aan verrassingen. 'Fool's Gold' gaat echter niet vooruit, getuige daarvan het eindeloze gepalaver over de geschiedenis van de bruidsschat en de komische hoogstandjes die zich beperken tot wat kinderachtige slapstick. Maar veel erger is dat er geen spatje aantrekking te bespeuren valt tussen de leads. Toch ietwat verrassend, aangezien het spel tussen McConaughey en Hudson zowat de enige reden was waarom 'How to Lose a Guy in 10 Days' bijna bekijkbaar werd. In 'Fool's Gold' gedragen ze zich meer als onnozele slackerbroer en irritante zus, dan als een in de hete zon smeulende testosteronfabriek en verleidelijke mannenhaatster. Met die gedachte komt de poging tot een opwindende seksscène bijzonder yucky over.

Andy Tennant, regisseur van het niet geheel onuitstaanbare 'Hitch', weet bovendien niet al te goed wat hij wil maken: een romantische komedie met wat verbaal gebikkel of een naar set-pieces speurende avonturenfilm (enkel de openingsscène met de zinkende boot forceert een milde glimlach op het gezicht) waarin het geweld ongelooflijk misplaatst overkomt. Of wat dacht u van een gangster die het loodje legt als een torenhoge opspattende geiser van bloed. Hilarisch. In tegenstelling tot 'Romancing the Stone' klikt de mix van avontuur, romantiek en humor niet en zit je twee uur met een onevenwichtig tempo, een kabbelende non-plot en een toon die nog schever gaat dan de accenten die Donald Sutherland en Ewen Bremner uit hun monden laten krullen.

Zelfs binnen het verguisde genre van totaal ongrappige romcoms met gladde tandpastaglimlachen, saaie acteurs en rammelende clichétoestanden is het glossy verpakte, maar van elke creativiteit gespeende 'Fool's Gold' niet om aan te zien. Zo slecht dat de film bijna weer giechelende plaatsvervangende schaamte opwekt (let op het overgeacteerde bimborolletje van Alexis Dziena). Kort samengevat: kut met peren onder een paradijselijk zonnetje blijft kut met peren.

E-mailadres Afdrukken
 
Fool's Gold
VS / 2008
Regie: Andy Tennant
Scenario: John Claflin; Daniel Zelman en Andy Tennant
Met: Matthew McConaughey; Kate Hudson; Donald Sutherland; Ray Winstone; Alexis Dziena; Ewen Bremner
Duur: 113 min.Advertentie
Banner
Advertentie

TEST