Banner

Fantastic Four 2

Rise of the Silver Surfer

2.0
Peter De Backer - 07 augustus 2007
Eentje onder de noemer 'laten we de lat absoluut niet te hoog leggen', deze compleet overbodige sequel op 'Fantastic Four' (een Marvelverfilming die om te beginnen al fantastisch uitblonk in randdebiliteit). Wat een welkome afwisseling had kunnen zijn op de steeds serieuzer wordende stripverfilmingen van de laatste jaren, is alweer uitgedraaid op een pedante poging tot vertier voor mensen die echt alles pikken als het maar een beetje beweegt. Het tweede avontuurtje (met de nadruk op die 'tje) van de Fantastic Four, is een pijnlijke mix van saaie superhelden, een incompetente regie en twijfelachtige special effects die meermaals de wenkbrauwfrons activeren. Eén positieve noot: 'Fantastic Four: Rise of the Silver Surver' moet niet onderdoen voor z'n voorganger. Dit is ongenietbare crap van hetzelfde niveau.

Het gaat goed met het fantastische viertal. Zo goed zelfs dat meneer elastiek, Reed Richards (Ion Gruffudd) en de onzichtbare Sue Storm (Jessica Alba) eindelijk in het huwelijksbootje durven stappen. Sue's broer, Johnny Storm, aka The Human Torch (Chris Evans), geniet nog altijd van z'n vlammende populariteit, terwijl Ben Grimm, aka The Thing (Michael Chiklis), er nog steeds bijloopt als een levensgrote rijstkoek die te lang in de zon heeft gelegen. Fijne tijden dus. Maar wat een pech, luttele dagen voor de grote dag veroorzaakt een mysterieuze zilveren surfer (stem van Laurence Fishburne) wereldwijd voor klimatologische rampen. De kapoen! De vier met fotogenieke krachten gezegende sloebers worden ingeroepen door het leger om die pipo van z'n plank te halen en 'm eens goed aan z'n zilveren oren te trekken. Maar is die gladjanus wel echt zo'n slechte jongen? En van slechteriken gesproken, zou die Von Doom (Julian McMahon) nog wel te vertrouwen zijn na z'n gemene streken uit het vorige avontuur? En was die niet een klein beetje dood ook? Inderdaad, beste vrienden, het wordt spannend!

Soms hoor ik wel eens de vraag of het echt nodig is dat regisseurs zoals Bryan Singer, Christopher Nolan en Sam Raimi hun tijd moeten verspillen aan comic-book-franchises. Ze mogen die 'oppervlakkige' blockbusters nog zo opwaarderen met personageontwikkeling, gelaagde thematiek en visuele ka-pow, het blijven uiteindelijk 'maar' superhelden die coole dingen doen in al dan niet onnozele pakjes. Toch? Misschien wel, maar als je ziet wat een talentloze hired goon als een Tim Story (geweldig ironische achternaam heeft die kerel) aanvangt met een stripverfilming, dan kunnen de doorgewinterde Marvelfans alleen maar hopen dat hij met z'n onbekwame fikken afblijft van de andere heroes. De regisseur doet totaal geen moeite voor een degelijke opbouw, met de snel afgehaspelde climax verlost hij z'n publiek vroegtijdig uit hun lijden en daar tussenin laat hij volkomen oninteressant gedoe plaatsvinden, dat al dan niet afhankelijk is van goedkope computereffecten.

De personages en hun 'problemen' zijn trouwens zo mogelijk nog saaier geworden dan in de eerste film. De trouwplot heeft een belachelijk hoog 'The Bold & The Beautiful'-gehalte en de bordkartonnen typetjes missen nog altijd elk greintje herkenbaarheid en geloofwaardigheid. Ze zijn veel te braaf (en te snob), praten in Jip-en-Jannekezinnen en hun krachten overstijgen nergens de gimmick-waarde. Zo mag iemand mij altijd eens komen uitleggen wat nu juist het nut is van The Invisible Women, behalve dan om Jessica Alba nog maar eens in haar blootje te zetten. Waar we dan uiteraard ook helemaal niks vlezigs interessant bij te zien krijgen. Fucking tease.

Het helpt ook niet dat de acteerprestaties zo'n klein beetje kut met peren zijn. Ioan Gruffudd is een nog grotere beschuitsmoel dan Orlando Bloom, Colin Firth en Bart Kaëll samen en Chris Evans' jongensachtige strapatsen komen vooral geweldig geforceerd en vermoeiend over. Jessica Alba is dan weer zo geil als een konijn in dat spandex blauwe pakje, maar het kind zou nog niet overtuigend kunnen acteren mocht het lot van haar spectaculair welgevormde borsten en intergalactisch strakke kont ervan afhangen. Michael Chiklis doet nog een beetje moeite om er iets van te maken, maar hij zit met de mal-chance dat hij in een knullig papier-maché-kostuum moet rondlopen. Booswicht McMahon doet niks meer dan af en toe eens ontzettend gemeen sissen in de camera, terwijl hij ondertussen een spot on-imiatie tentoon geeft van The Emperor uit 'Star Wars', inclusief cape en bliksemschichten. En tot slot is er nog een slaapwandelende voice performance van Laurence Fishburne als The Silver Surfer die, geladen met existentieel verantwoorde oneliners, langs het scherm glijdt als een transformerende T-1000 zonder flaporen.

Ook de dialogen klinken idioter met de minuut. De woordspelingen of flauwe plezante-witzen (The Thing: 'My lips are sealed. That is, if I had any lips.') zijn eerder kinderachtig dan vermakelijk cheesy en na een tijdje begin je gewoon te vermoeden dat ze de tekstballonnetjes van het stripverhaal hebben leeggeroofd en er vervolgens wat actiescènes tussen geplakt hebben. Trouw aan de bron, ongetwijfeld, maar een slechterik die 'ik haat jullie allemaal!' uit zijn megalomane smoel perst, wordt er niet minder onnozel op.

Iedereen die de teaser heeft zien passeren op het internet of in de bioscoop, heeft trouwens al de beste actiescène kunnen bewonderen. De achtervolging tussen The Human Torch (ook één van de weinige geslaagde computereffecten) en The Silver Surfer is een knap stukje 'stoefen met wat we kunnen'-CGI en werkt zelfs even opwindend genoeg om effectief te kunnen genieten van de nonsens. Voor de rest is de actie weinig opmerkelijk en in vergelijking met de concurrentie ronduit vervelend, generisch en onmemorabel. En let vooral op de beschamend slechte effecten die de elastische krachten van Mr. Fantastic moeten voorstellen. Lachwekkend fout en tenenkrommend gênant tegelijk. Story slaagt er, op die ene coole maar voor de rest irrelevante scène na, niet in om ook maar een beetje schwung, aanstekelijk enthousiasme of spanning in z'n kinderversie van 'X-Men' te steken.

'Fantastic Four 2' heeft absoluut niks in z'n etalage staan om de kijker met z'n lui gat uit de zetel te krijgen. Wil u dezelfde krachten beter uitgewerkt zien, steek de dvd van 'The Incredibles' in de speler, wil u actie die wél indrukwekkend en opwindend werkt, 'Spider-Man' hangt al in z'n web te wachten. Wilt u stiekem genieten van campy bullshit, een grijnzende Nicolas Cage zal u met z'n 'Ghost Rider' komen oppikken. 'Fantastic Four', bol het maar fantastisch snel af, we don't need another superhero from den aldi...

E-mailadres Afdrukken
 
Fantastic Four 2
VS / 2007
Regie: Tim Story
Scenario: Don Payne en Mark Frost
Met: Ioan Gruffudd; Chris Evans; Jessica Alba; Michael Chiklis; Julian McMahon; Kerry Washington
Duur: 92 min.


Recensies:
Fantastic Four

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST