Banner

Fearless

5.0
Peter De Backer - 27 september 2006
'Dit wordt mijn laatste martial arts-epos', aldus Jet Li over zijn nieuwste 'mep er eens esthetisch op los'-bonanza. Een oprechte beslissing of gewoon een uitgekookte marketingzet om de film wat extra publiciteit mee te geven? Voorlopig is het nog even wachten of hij zijn woord houdt, maar acteurs durven zo'n uitspraken nogal snel in de mond nemen om nog geen jaar later het tegendeel te bewijzen. Het zou trouwens een beetje stom zijn, want 'Fearless' is stukken beter dan de doorsnee Hollywood-vehikels waarin Li zijn kunsten laat zien. De man heeft het charisma en de moves, maar steek hem in een Amerikaans verhaal en hij struikelt over de taalbarrière en de platte stereotiepen. Laat hem zich in zijn thuisland uitleven en in het Mandarijns ratelen, en zijn talenten komen al veel beter uit de verf. Zoals met deze 'Fearless', minder ambitieus dan de vecht-epossen van Yimou, maar misschien juist daardoor genietbaarder voor wat het is: een knokprent met een boodschapje en knappe actiescènes waarbij wijselijk werd besloten om de opzichtige CGI achterwege te laten. Botten kraken op grootmeester Li's wijze met andere woorden.

Voor dit 'laatste epos' werden een aantal grote namen uit het genre samengebracht: regisseur Ronny Yu keert terug naar zijn roots na een aantal Engelstalige prullen zoals 'The 51st State' en 'Freddy vs Jason', de actie-choreografie is van Woo-Ping Yuen, de gereputeerde martial arts-expert van onder meer 'The Matrix' en 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' en dan is er natuurlijk nog Jet Li zelf, minder onnozel dan Jackie Chan maar met even snelle beentjes en handjes. Dat zijn drie troeven die toch wel voor grote verwachtingen zorgde bij de geroutineerde genreliefhebber. En de fans hebben geluk, want de verwachtingen worden meer dan voldoende ingelost.

Het verhaal doet eens geen beroep op mystieke fantasieën (u kent dat wel, zo'n wereld waar krijgers van boomtop naar boomtop zweven en ondertussen het wereldrecord bullshit-haiku's verzinnen proberen te breken), maar op het waargebeurde verhaal van Huo Yuanjia (gespeeld door Jet Li, uiteraard), een martial arts-kampioen die tijdens de vorige eeuwwisseling buitenlandse topvechters uitdaagde om te bewijzen dat het Chinese volk wel degelijk nog iets betekende. De losjes geïnspireerde biopic toont ons hoe een jonge Huo heel graag in de voetsporen van zijn vader, een gerespecteerde krijger, wil treden maar geen opleiding krijgt omdat zijn ouweheer hem wil beschermen. Huo beslist dan maar op eigen houtje wushu te leren (kung fu voor ons westerse leken). Hij groeit op tot een uiterst talentvolle krijger, maar zonder de spirituele praatjes en verklarende filosofie mist hij eigenlijk wel de essentie van wushu. Gevolg: hij vecht uitsluitend om de beste vechter te worden. Pas wanneer een zoveelste gevecht om ijdele trots een tragisch gevolg heeft voor zijn geliefden, begint Huo's zoektocht naar de echte betekenis van wushu.

'Fearless' is eigenlijk een mengelmoesje van verschillende genres (een pretentieloze actiefilm, een conventionele biopic en een zweverig wuxia-epos) en slaagt er grotendeels in om het beste van die drie beesten eruit te filteren en samen te brengen. Het werkt niet allemaal en het hangt wat oppervlakkig met haken en ogen aan elkaar (de politieke dimensie had gerust wat meer aandacht mogen krijgen), maar al bij al had het een veel groter rommeltje kunnen worden. Het zal dan ook niemand verbazen dat 'Fearless' het hoogste scoort wanneer Jet Li zijn ding mag doen, en voor wie het nog niet zou weten, dat is niet acteren, maar knokken, keihard knokken.

En dat krijgen we dan ook te zien in de eerste helft van de film. Geen kitscherige CGI-decors, geen overbodig ingewikkelde locaties, maar gewoon twee mannen die elkaar zo snel mogelijk de pleuris proberen te meppen. In een wereld waar men voor de minste actiescène toevlucht zoekt in computereffecten en hippe cameratechnieken, is het een ware verademing om nog eens gezellig ouderwetse vechtpartijen te zien waarbij de tegenstanders verplicht worden om elkaar in de ogen te kijken zonder al die tralala erbij. Ze zijn intens, knap in elkaar gestoken en opwindend. Er wordt wel eens slow-motion gebruikt om een coole bewegingen van Jet te tonen (meestal zijn dat die waarbij een bot of de vingerkootjes van de tegenstander worden geplooid, sweet!) en uiteraard zal hij wel eens aan een touwtje hebben gehangen om net dat beetje hoger te kunnen springen, maar het wordt nooit zichtbaar fake of overdreven bespottelijk. De actie blinkt zowel uit in zijn spektakelwaarde als in zijn eenvoud, en daarin schuilt de kracht van 'Fearless'.

Veel positieve dingen dus, ware het niet dat halverwege de film de actie letterlijk stilvalt zodat Jet Li zich een dik half uur kan gaan bezinnen op het platteland over de gevolgen van zijn daden. Dan zit je daar helemaal opgefokt van die schitterende duels (mijn favoriet is toch wel die waarin een onverstoorbare Jet met een paraplu in de hand zijn tegenstander in twee zuchten uitschakelt), en dan moet je opeens een voorspelbare en suffe meditatietocht doorworstelen. Dat stuk moest er inzitten, het is een onmisbare overganssequentie naar de katharsis, maar het duurt te lang en het vlotte tempo wordt volledig genekt. En dan is er nog de inspiratieloze introductie van een blind boerinnetje (Waarom blind? Omdat die veel schattiger en ontroerender zijn dan boerinnen die kunnen zien, tiens!) die Jet terug leert genieten van de spirituele dingen van het leven. Het is een streep platte meligheid waar de film nu eens echt geen nood aan had. Dat middenstuk is een bijna nefaste dip waarbij ik vooral zat af te tellen tot Jet Li nog eens amok zou maken in plaats van als een idioot in de wind te staan wapperen.

Uiteindelijk blijft 'Fearless' aangenaam kijkvoer voor de fans van Jet Li en het genre waar hij zich het beste in thuisvoelt. Zijn acteertalent mag dan wel enigzins beperkt zijn, wat betreft opwindende knokpartijen is hij absoluut de meester van zijn domein en ondanks wat meligheid deelt de film ook een aantal rake emotionele klappen uit. Geef er maar een serieuze lap op, meneer Li.
E-mailadres Afdrukken
 
Fearless
China-HK-USA / 2006
Regie: Ronny Yu
Scenario: Chris Chow
Met: Jet Li; Shido Nakamura; Betty Sun; Yong Dong; Hee Sing-Paw
Duur: 103 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST