Banner

The Fast And The Furious

3.0
Dennis Van Dessel - 21 september 2003


Hoe langer hoe meer schijnen actiefilms excuses te moeten zoeken om actiefilms te zijn: producenten zijn blijkbaar niet meer in staat om een twee uur durende verzameling oliedomme explosies te verkopen als precies dat, en men zoekt uitvluchten. Het is een historisch liefdesdrama ('Pearl Harbor'), het is een ernstige thriller over de reële dreiging van terrorisme (''Swordfish'')... Ze zouden er eender welke naam aan geven, om te vermijden de waarheid te moeten zeggen.

Wat dat betreft is het al een opluchting om een film als 'The Fast And The Furious' te zien, die er ronduit voor uitkomt onnozel te zijn en geen enkele poging onderneemt om zich tot iets meer te verheffen.

Paul Walker speelt een politieagent die undercover gaat in het milieu van illegale racers. De mensen hier leven pas als ze tegen 200 km per uur door de straten van Los Angeles sjezen in auto's die zodanig zijn omgebouwd dat je maar op een knopje hoeft te drukken om een boost te geven aan de motor die je nogmaals nieuwe snelheden instuwt. Deze races zijn eigenlijk de voornaamste bestaansreden van de film: in Los Angeles rijden schijnbaar geen andere auto's (behalve één lullige pizzabezorger), wat hen vrij spel geeft om een paar honderd man publiek te verzamelen en hun leven te riskeren in hun haast futuristisch aandoend opgefokte fallussymbolen. Eigenaardig detail bij deze races: de deelnemers vertrekken op een bepaald punt en rijden een aantal kilometer rechtdoor (je moet maar eens proberen een bocht te nemen tegen 200). Niet alleen komen ze hierbij geen enkele andere auto tegen, maar tegen de tijd dat ze finish bereiken, is hun gehele publiek daar al aangekomen. Kunnen die even hard lopen!

De politie is niet echt geïnteresseerd in de races, hoe gevaarlijk die ook mogen zijn. Waar het hen om te doen is, zijn de overvallen op transportwagens die een ware plaag aan het worden zijn: camions vol video-apparatuur worden ingehaald door supersonische Honda's en en route gekaapt. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen of het niet makkelijker zou zijn die spullen uit de winkel te stelen, maar dat is niet de bedoeling.

De daders van die overvallen moeten allicht gezocht worden onder de racers, dus sturen ze er Walker op af, de slechtste undercover agent die de filmwereld ooit gezien heeft: hij sluit vriendschap met de regerende kampioen van de races (de ironisch genaamde Vin Diesel), wordt verliefd op diens zuster, wordt bijna betrapt wanneer hij op zoek gaat naar gestolen goederen en vindt met al dat geen greintje bewijsmateriaal. Tot hij er expliciet om vraagt natuurlijk. Dat helpt.

Absurditeiten duiken overal op: Walker gaat zich melden op het hoofdkwartier van zijn afdeling, en zijn directe overste moet hem vertellen dat ze zich gevestigd hebben in een huis waarin Liz Taylor nog heeft gewoond. Blijkbaar is dit dus de eerste keer dat Walker een bezoekje brengt aan zijn collega's. Een nevenplot rond een vete met de Chinese maffia is er aan de haren bijgesleurd, en de personages zijn weinig meer dan wandelende clichés. De dialogen zijn summier op het belachelijke af, en worden door de acteurs gedeclameerd met gezichten alsof ze overtuigd zijn dat ze in Shakespeare zitten.

En toch. En toch is dit één van de weinige actiefilms van het voorbije jaar die niet te lijden heeft aan chronische pretentie. En toch is dit één van de weinige actiefilms van het voorbije decennuim waarin de regisseur (Rob Cohen), een zeker gevoel voor tempo aan de dag legt. De actiescènes zijn goed in elkaar gestoken en er ligt voldoende tijd tussen om het publiek enigszins op adem te laten komen. Natuurlijk is het allemaal absurd, maar 'The Fast And The Furious' levert precies wat het belooft: harde, beukende muziek die je hersenen voldoede hoort te verdoven om vragen naar de logica te vermijden. Actiescènes die adrenaline verwekken in plaats van hoofdpijn. Een beetje fun voor wie ervan houdt.

Het is allemaal geen kunst, maar u weet waar naartoe voor de betere stupiditeiten.

http://www.thefastandthefurious.com

E-mailadres Afdrukken
 
The Fast And The Furious
USA / 2001
Regie: Rob Cohen
Scenario: Gary Scott Thompson; Erik Bergquist; David Ayer
Met: Vin Diesel; Paul Walker; Michelle Rodriguez; Jordana Brewster; Rick Yune; Chad Lindberg
Duur: 105 min.


Recensies:
Fast & Furious

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST